Kalyon Kültür, şu sıralar hayli ilginç bir sergiye ev sahipliği yapıyor. İngiliz sanatçı Ian Berry’nin, ‘kot’ ya da ‘jean’ dediğimiz denim kumaştan ürettiği işlerin yer aldığı ‘Denim Ötesi’ sergisi, mavinin tüm tonlarıyla izleyiciye etkileyici bir atmosfer sunuyor.
“Mavi bir renkten daha fazlası, sonu olmayan bir gökyüzü, umut dolu bir deniz” diyordu büyük şair Cemal Süreya. İşte Kalyon Kültür’de de şu sıralar her yer mavi. İngiliz sanatçı Ian Berry’nin yaygın dilde ‘kot’ ya da ‘jean’ dediğimiz ’denim’ kumaştan ürettiği Türkiye’deki ilk sergisi ‘Denim Ötesi’ (Beyond Denim), Nişantaşı’ndaki Kalyon Kültür’de umudun, barışın, huzurun rengi mavinin tüm tonlarıyla izleyiciye etkileyici bir atmosfer sunuyor. Sanatçının Londra ve Avrupa’nın çeşitli müzelerindeki sergilerinde hayli ilgi gören işlerinin yanı sıra Kalyon Kültür için özel hazırladığı ya da mekana özel düzenlediği eserlerden oluşan bu sergi, 14 Şubat 2025 tarihine kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.
YAPTIĞIM SANATA HERKES ERİŞEBİLSİN İSTİYORUM
Büyüleyici bir şehir olarak tanımladığı İstanbul’da bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Ian Berry, sergiyle ilgili duygularını şöyle ifade ediyor: “20 yıl önce üniversiteden sonra ailemin evine döndüğümde bir yığın giyemediğim kotlarım vardı. O dönem gazete kağıtlarından Tony Blair’in portresini yapmıştım ve bunu kotlarla da yapabileceğimi düşünerek çalışmaya başladım. Denimle bu tekniği oturtmak birkaç yıl sürdü. Dikişleri sökerken bu kıyafetleri üreten ve giyen insanları düşünüyordum. Bir anda kendimi birçok duyguya savrulurken buldum. Denim, yapmak istediğim sanatı erişilebilir kılmak için kullandığım bir araç haline dönüştü. Denimi herkes giyiyor, o yüzden de bu malzemeyle çalışıyorum. Benim yaptığım sanata da herkes erişebilsin istiyorum. Kalyon Kültür’ün bulunduğu bu konakta, şair İhsan Raif Hanım ve Arif Mardin gibi isimler yaşamış. Sanatla iç içe geçen bu yaşanmışlıklar beni çok etkiledi. Sergideki eserlerimi seçmemde buranın daha önce bir ‘yuva’ olmasına dikkat ettim. Ziyaretçilerimiz bu sergide hem yeni eserlerimi hem de daha önce sergilediğim fakat Kalyon Kültür’ün mimarisine göre yeniden renove ettiğim eserleri görecekler.”
SANAT İYİLEŞTİRİR
Sanatın iyileştirici gücüne vurgu yapan Kalyon Holding Sosyal ve Kültürel İşler Komitesi Başkanı Reyhan Kalyoncu da sergiyle ilgili, “Biliyoruz ki, şiddeti, öfkeyi, kavgayı sanat iyileştirir. Farklı kimlikleri, farklı kültürleri ortak bir dil ve duyguda sanat buluşturur. İşte bu nedenle, ‘Sanat herkesin hakkı’ diyor ve herkesi, sanatın renkli ve zengin dünyasını keşfetmeye davet ediyoruz. Sergimiz sizleri, tamamı denim kumaşıyla hazırlanan büyülü bir dünyada yolculuğa çıkaracak. Bu yolculuktan keyif almanızı diliyorum” diyor. Yaşamı, içinde barındırdığı tüm duygularla tasvir etmek için denim kumaştan daha iyi bir malzeme olmadığını düşünerek yola çıkan Ian Berry, ‘Denim Ötesi’ sergisinde bugüne kadar ürettiği resim ve enstalasyonlarından seçtiği eserleri Kalyon Kültür’ün mimarisine göre yeniden renove etti. Bu eserler arasında Londra’da da büyük beğeni toplayan ve tüm Avrupa’da başarılı müzelerde sergilenen ‘Kapalı Kapılar Ardında’ sergisinin ana eserleri ile Ian’ın ‘Hotel California’dan, Los Angeles’taki Roosevelt Oteli’ni tasvir ettiği ve sadece denim kullanarak parlattığı ‘Paradise Lost’ eseri yer alıyor. Dünya çapındaki denim uzmanlarının Berry’nin ‘Denim Efsaneniz Kim?’ sorusuna verdiği yanıtlardan oluşan ve pek çok ünlü yıldızın portre çalışması olarak müze ve galerilerde sergilenen ‘Denim Legends’ da sergideki eserler arasında. Serginin en çok ilgi çekecek eserlerinden biri ise düzinelerce el yapımı bitki ile çiçeklerden oluşan Berry’nin ünlü eseri ‘Gizli Bahçe’. Berry’nin Türk izleyiciler için gerçekleştirdiği bir çalışma ise ilhamını 15. yüzyılın mavi beyazla karakterize olan İznik çinilerinden aldığı bir natürmort. Sanatçının vazoda çiçekleri betimlediği bu çalışma birden fazla çininin bir araya gelmesinden oluşuyormuş gibi bir illüzyon yaratıyor.
Ian Berry’nin ‘Denim Ötesi’ sergisi, 14 Şubat’a kadar Kalyon Kültür’de ücretsiz görülebilir.