3.5 C
New York kenti
Perşembe, Ocak 2, 2025

Buy now

Merkez Bankası Başkanı Karahan’dan kira artışına ilişkin açıklama

TCMB Başkanı Fatih Karahan, İSO Meclisi’nin olağan toplantısında açıklamalarda bulundu. Merkez Bankası Başkanı Karahan kira artışlarına ilişkin önemli mesajlar verdi.

TCMB Başkanı Fatih Karahan açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Yaz aylarında baz etkisi ile hızlı düşen enflasyon önümüzdeki dönemde aylık enflasyondaki düşme ile düşmeye devam edecek. Makroekonomik göstergeler dezenflasyon süreci ile devam ediyor.

Ekim ayında enflasyonun ana eğiliminde düşüş görüyoruz. Bu yavaşlama ana eğilim göstergelerinin geneline yayılmakta. Kira dışındaki kısımda daha belirgin olmak üzere kademeli bir iyileşme izliyoruz. Çekirdek dışında kalan gruplara baktığımızda 3. çeyrekte enerji fiyat artışının güçlendiğini gördük.

Gıda tarafında ise işlenmemiş gıda grubunda ekim ayında yüksek fiyat artışları görüldü. Bu görünüm kasım ayında da devam ediyor. Taze meyve ve sebze dışındaki gıda enflasyonu daha düşük seyrediyor.

“KİRA ENFLASYONUNU YAVAŞLAYACAĞINA İŞARET EDİYOR”

Kira artış sınırlaması gibi nedenlerle diğer hizmet kalemlerinden ayrı ele alınması gereken bir husus. Kira enflasyonundaki ataletin öngörülerimizden yüksek olduğunu değerlendirmekle beraber kira hariç hizmetlerin daha belirgin yavaşladığını görüyoruz.

Kasım ayına ilişkin perakende ödeme sisteminden elde edilen öncü göstergeler son çeyrekte aylık kira enflasyonunu yavaşlayacağına işaret ediyor.

Üçüncü çeyreğe ilişkin mevcut veriler yurt içi talepte ılımlı seyrin devam ettiğini gösteriyor. Perakende satışlar bu dönemde bir önceki çeyreğe göre bir miktar arttı.

‘DIŞ TİCARET AÇIĞINDAKİ İYİLEŞMENİN DEVAM ETTİĞİNİ GÖRÜYORUZ’

Sıkı para politikamız sonucunda iç talepteki dengelenme sürecek. İç talepteki dengelenme ile uyumlu olarak dış ticaret dengesindeki iyileşmenin devam ettiğini görüyoruz.

‘ENFLASYON BEKLENTİLERİNDE İYİLEŞME DEVAM EDİYOR’

Piyasa katılımcılarının beklentileri görece daha düşük seviyelerde seyrediyor. Hanehalkının ve reel sektörün enflasyon beklentilerindeki iyileşme devam ediyor.

‘POLİTİKA FAİZİNİ 8 AYDIR SABİT TUTUYORUZ’

Mart ayında yüzde 50’ye çıkardığımız politika faizini 8 aydır sabit tutuyoruz. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşumuzu sürdüreceğiz.

Dolarizasyonun yüksek olduğu bir ekonomide para politikasının etkinliği düşük oluyor. Bir taraftan sıkılaşma yaparken bir taraftan TL mevduatın payını artıracak makroihtiyati önlemler aldık. TL ve YP kredilere getirdiğimiz aylık büyüme sınırlamaları bulunuyor. Bu sınırlamalarla kredi talebindeki dalgalanmaların önüne geçtik.

YP cinsi kredilerde mayıs ayında getirdiğimiz aylık büyüme sınırını temmuz ayında düşürdük. YP kredilerdeki büyüme hedeflerle uyumlu bir patikada seyrediyor.

TL ticari kredi büyümesine bakıldığında KOBİ kredileri ekim ayında artarken, büyük firma kredilerinde daha zayıf bir görünüm izliyoruz.

Son yıllarda reeskont kredilerinin etkinliğini artırarak daha fazla firmaya reeskont kredileri kullandırdık. 2018 yılı sonunda 2100 olan reeskont kredisi kullanan kredi sayısı 8 bin yaklaştı.

‘TL VARLIKLARA İLGİNİN ARTTIĞINI GÖRÜYORUZ’

TL varlıklara olan ilginin ve güvenin arttığını görüyoruz. 2023 Ağustos ayında 140 milyar doların üzerine çıkan KKM, kasım ayının ortasında 38 milyar dolar düzeyine geriledi.

Son dönemde. yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin TL’ye güveni arttı. Bu durum rezervlere olumlu yansıdı. Dezenflasyon süreci devam diyor. Önümüzdeki dönemde makroekonomik görünüm dezenflasyon sürecine destek vermeye devam edecek.

‘NE GEREKİYORSA YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Dezenflasyon sürecinde enflasyonu belirlediğimiz ana hedeflerde düşürmek için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz.

‘KARARLILIKLA DEVAM EDECEĞİZ’

Para politikasındaki sıkı duruşumuzu fiyat istikrarı sağlanan kadar kararlılıkla devam edeceğiz.”

SON GİRİLEN İÇERİKLER