20.8 C
New York kenti
Çarşamba, Nisan 23, 2025

Buy now

İstanbul’da 6,2 büyüklüğünde deprem! 127 artçı meydana geldi

İstanbul’da saat 12.49’da 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD’dan yapılan açıklamada, depremin, İstanbul, Tekirdağ, Yalova, Bursa ve Balıkesir’de yoğun şekilde hissedildiği ifade edildi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Marmara Denizi, İstanbul’un Silivri ilçesi olan 6,2 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

İstanbul’un yanı sıra çevre illerde de hissedilen depremin yerin 6,92 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirlendi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: “Şu ana kadar 112’yi arayıp ‘evimiz, binamız çöktü’ gibi yardım talebi henüz gelmedi”

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yatığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

“İstanbul Marmara Denizi Silivri’de 6,2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Çevre illerden de hissedilen depremle ilgili olarak, AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başlamıştır. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun.”

Yerlikaya, telefonla bağlandığı TRT Haber canlı yayınında, İstanbul’da meydana gelen depremlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

İstanbul’da 6,9-7 kilometre derinliğinde bir deprem olduğunu belirten Yerlikaya, bu depremin İstanbul başta olmak üzere bölgede hissedildiğini dile getirdi.

Ali Yerlikaya, depremden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileterek, “Marmara’da depremi hisseden tüm valilerimizle görüştük. Şükürler olsun ki onlardan da aynı zamanda İstanbul Valimizden de şu ana kadar 112 Acil Çağrıyı arayıp, ‘evimiz, binamız çöktü’ gibi yardım talebi henüz gelmedi. Bundan dolayı da çok mutluyuz. Şükrediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Depremlerin ardından çalışmaların AFAD koordinasyonunda gerçekleştirildiğini aktaran Yerlikaya, gelen ihbarların teyit edilme sürecine ilişkin bilgi verdi.

Bakan Yerlikaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bir saatten beri de bize oraya arama kurtarma sevk ettiğimiz bir şey olmadı. Peki ne geldi daha çok? ‘Binamızda çatlak, efendim şurada şu var’ türünden ihbarlar var. O tür ihbarların her birini biz not alıyoruz ve bu bilin ki bunların hepsini daha önceki depremlerdeki yaşandığı gibi her birinin tek tek tek tanımlamalarını yapacağız. Bunları da sizlerle zaten zaman içerisinde devamlı paylaşacağız. Sağlık Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın ve ilgili tüm bakanlıklarımızın tüm dikkati burada, harekete geçirilmesi gereken devlet olarak, hükümet olarak ne varsa bunların tamamı şu anda bu noktada gayret gösteriyor.

Depremin paniğiyle atlayan, koşarken, çıkmaya çalışırken kendini yaralayan, inciten ile ilgili az da olsa bize ihbarlar geldi. Bunlarla ilgili sayıları, rakamları da yine Sağlık Bakanlığımızla irtibatlı olarak arkadaşlarımız paylaşacak. Depremin ilk anından itibaren Sayın Cumhurbaşkanımıza bilgileri arz ettik. Talimatlarını aldık, anbean o da süreci takip ediyor. Ben şunu söylemek istiyorum, Allah tekrarından korusun. Vatandaşlarımız tedbirli, artışlara karşı yani artçı depremlere karşı tedbirli, temkinli olmakta fayda var. Panik değil, tedbir ve temkinli olarak bizler, sizler aracılığıyla onları devamlı anbean bilgilendireceğiz ve inşallah bunun da üstesinden hep birlikte geleceğiz inşallah.”

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu vurgulayan Yerlikaya, “İlk 6 saat bizim için önemli. Haberleşmeyi gereksiz yere yormamak gerekli.” ifadesini kullandı.

“Saat 15.12’ye kadar en büyüğü 5,9 olan 51 artçı deprem kaydedildi. 112 Acil Çağrı Merkezimize şu ana kadar 6 bin 100 ihbar geldi. Bu ihbarların büyük çoğunluğu bilgi almaya yönelikti. Şükürler olsun şu ana kadar can kaybı ve yaralı vatandaşımız bulunmamaktadır. Deprem sonrası, ilk andan itibaren tüm ekiplerimiz hızla harekete geçti. Şu ana kadar yapılan taramalara göre içinde yerleşim olan bina çökmesi söz konusu değildir. Taramalarımız devam etmektedir. Altyapı ve enerji hatlarında herhangi bir sorun bulunmamaktadır.”

Vatandaşlardan resmi kurumların açıklamalarını dikkate almalarını rica eden Yerlikaya, teyitsiz bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Yerlikaya, “İstanbul’umuza ve depremin hissedildiği illerimizde yaşayan vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyorum. Gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun.” açıklamasında bulundu.

“Saat 17.55’e kadar en büyüğü 5,9 olmak üzere 127 artçı deprem meydana geldi”

Yerlikaya, Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından Hasdal’daki İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde kurulan kriz merkezinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ile Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın katılımıyla yaptıkları değerlendirme toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Marmara Denizi’nde saat 12.49’da 6,2 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini, yerin yaklaşık 7 kilometre derinliğindeki depremin toplam 13 saniye sürdüğünü aktaran Yerlikaya, “Silivri açıklarında, 24 kilometre uzaklıkta olan deprem, başta İstanbul olmak üzere Tekirdağ, Yalova, Bursa, Balıkesir’de de hissedildi. Saat 17.55’e kadar en büyüğü 5,9 olmak üzere 127 artçı deprem meydana geldi. 4 ve üzeri olan artçı deprem sayısı da toplam 7. ” diye konuştu.

Yerlikaya, depremin ilk anından itibaren Ankara’da AFAD Başkanlığında Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, İstanbul’da da Vali Davut Gül başkanlığında Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında kurulan afet çalışma gruplarının başkanlarının bir araya geldiğini aktardı.

Böyle büyük bir depremde şu ana kadar can kaybı ve yaralının bulunmadığını belirten Yerlikaya, AFAD koordinasyonunda büyükşehir, 39 ilçe belediyesi, itfaiye, emniyet, jandarma, 1. Ordu Komutanlığı olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarının, İstanbul Acil Müdahale Planı kapsamında kendi görev alanlarıyla ilgili saha taramalarını yaptıklarını anlattı.

“112’ye 10 bin 84 çağrı geldi, pek çoğu bilgi edinme amaçlı”

Bakan Yerlikaya, ilk etapta 45’inci dakikadan itibaren medya aracılığıyla kamuoyuna güzel haberi verdiklerini dile getirerek, “Dedik ki şu ana kadar içinde insanın yaşadığı, yerleşim olan herhangi bir bina enkaz ihbarı şükürler olsun ki gelmedi. Şu ana kadar da taramalarımız devam ediyor. Sadece Fatih ilçemizde bir metruk bina. Gözlemsel olarak tarama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğümüzde görevi olan arkadaşlarımızın yapmış olduğu 9 eve ilişkin tahliyeyle ilgili tespitimiz var.” ifadelerini kullandı.

İstanbul’da perşembe ve cuma günleri okulların tatil edildiğini, aynı zamanda kamu ve vakıf üniversitelerinde eğitim öğretime 2 gün ara verildiğini, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan bazı görevlerinin de idari izinli sayıldığını hatırlatan Yerlikaya, şunları kaydetti:

“112’ye 10 bin 84 çağrı geldi. Ne demek, 112 acil çağrıya gelen aramalardan ne anlamamız lazım? 16 milyonluk, 131 dünya ülkesi nüfusundan daha büyük nüfusa sahip olan medeniyetimizin baş tacı olan İstanbul’umuzda hemşehrilerimizden sadece 10 bin 84 çağrı geldi. Bunların tasnifini yaptık. Pek çoğu bilgi edinme amaçlı. Bir kısmı ev veya hizmet sundukları binayla ilgili endişelerini paylaşan ifadeler, bir kısmı da sağlıkla ilgili olan ihbarlar. Fatih’teki metruk bina hariç bir binanın yıkıldığıyla ilgili bir ihbarın olmaması da bugün en büyük şükrümüz.”

Depremin ilk anından itibaren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bilgi arz ettiklerini, talimatlarını aldıklarını, Erdoğan’ın anbean süreci takip ettiğini kaydeden Yerlikaya, AFAD Başkanlığı uhdesindeki Deprem Bilim Kurulunun başında bulunan AFAD Deprem ve Risk Azaltma Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar’la da bir toplantı yaptıklarını söyledi.

“Devlet-millet el birliğinde hazırlıklarımızı cansiperane yapalım”

Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunu vurgulayan Yerlikaya, depremde başta can kaybının önüne geçmek olmak üzere risk azaltma ve zararın en aza indirilmesiyle ilgili Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının çeşitli hizmetleri olduğunu kaydetti.

Yerlikaya, vatandaşlara seslenerek, “İstanbullu hemşehrilerimize şunu söylemek istiyorum, herkes hanesini, içinde yaşadığı evin durumunu en iyi kendisi bilir. Dolayısıyla güçlendirme veya yıkılıp yeniden yapılması yani kentsel dönüşümüyle ilgili bir ihtiyacı varsa hükümetimizin açıklamış olduğu hizmetle ilgili çağrıya ses versin.” dedi.

Bugün çok büyük bir sınavdan geçildiğine dikkati çeken Yerlikaya, İstanbullulara ve diğer illerde depremden etkilenen vatandaşlara “geçmiş olsun” dileğinde bulunarak, hastanede tedavi gören yaralılara şifa diledi.

Bakan Yerlikaya, “Deprem öncesinde devlet-millet el birliği yaparak hazırlıklarımızı cansiperane yapalım. Bu 6,2 şiddetindeki depremde enkazda arama kurtarma olmadı. Böyle bir sınanma olsaydı şu anda burada basın toplantısı bile yapamazdık. İstanbul’umuzu bu noktada hiç oyalanmadan bizler hükümet temsilcileri, belediyelerimizin tamamı hepimiz elimizi, yüreğimizi taşın altına koyalım. Amasız, fakatsız, birbirimize işaret parmağımızla hiç ama hiç konuşmadan, hasbi olarak bu sorunu çözelim istiyorum.” şeklinde konuştu.

Bakan Uraloğlu’ndan açıklama

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İstanbul’da meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen 6,2 büyüklüğündeki depremden etkilenen tüm vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti. Bakan Uraloğlu, ulaşım hatlarındaki ilk inceleme sonuçlarına da değinerek, şunları kaydetti:

“İlk incelemelerimizde kara yollarımızda, havalimanlarımızda, tren ve metrolarımızda herhangi bir hasara veya olumsuz duruma rastlanmamıştır. Ekiplerimiz, sahada genel tarama ve kontrol faaliyetlerini sürdürmektedir. Rabb’im ülkemizi ve aziz milletimizi her türlü afetten korusun.”

Bakan Bak, İstanbul’daki yurtlarda deprem sonrası problem bulunmadığını açıkladı

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “İstanbul’daki öğrenci yurtlarımızda çok şükür bir problem bulunmamaktadır.” dedi.

Atatürk Kız Öğrenci Yurdunda öğrencilerle bir araya geldiğini aktaran bakan Bak, paylaşımında “Şimdi Çemberlitaş’tayım. Tüm çalışma arkadaşlarım yurtlarımızda öğrencilerimizin yanında, ailelerimiz müsterih olsun. Tekrar geçmiş olsun. Allah, bir daha yaşatmasın.” ifadelerini kullandı.

Bak, depremin ardından, Hasdal’daki İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde kurulan kriz merkezinde, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun katılımıyla yaptıkları değerlendirme toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

İstanbullulara “geçmiş olsun” dileklerini ileten Bak, kendisinin de depremi İstanbul’daki bir programdayken yaşadığını söyledi.

Bakan Bak, “Öğrencilerimizin yurtlarında herhangi bir sorun yok, kontrollerini yaptık. Öğrencilerimizin durumları gayet iyi, aileleri müsterih olsunlar.” ifadesini kullandı.

Yurtlara gittiğini kaydeden Bak, “Bütün spor tesislerimiz açık, salonlarımız ve açık sahaların hepsi açık, vatandaşlarımızın hizmetinde.” diye konuştu.

“Allah’a şükür ki gelen bilgilere göre herhangi bir can kaybımız yok”

İstanbul’da, saat 12.00 sıralarında herkesi ürküten, endişeye sevk eden 6,2 büyüklüğünde bir deprem yaşadıklarını ifade eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Hepimiz çok korktuk. Allah’a şükür ki gelen bilgilere göre herhangi bir can kaybımız yok. Sayın Bakanımız birazdan detaylı bilgi verecektir. Yaralılarımız da tedavi altına alındı.” dedi.

Kurum, İstanbul’la birlikte Marmara Bölgesi’nde depremden etkilenen tüm illere, vatandaşlara, aziz millete ”geçmiş olsun” dileklerini ileterek, “Allah ülkemizi, memleketimizi, yavrularımızı böylesi afetlerden korusun.” ifadesini kullandı.

Milletin müsterih olmasını isteyen Kurum, “Mevcut durum itibarıyla paniğe mahal verilecek bir durum söz konusu değil. Devletimiz tüm birimleriyle, AFAD’ıyla, Kızılay’ıyla, jandarmasıyla, sağlık birimleriyle, emniyet birimleriyle, Sağlık Bakanlığının arama kurtarmadan tutun da acil yardım ekiplerine kadar tüm birimleriyle teyakkuza geçmiştir. Türkiye Acil Afet Müdahale Planı çerçevesinde İstanbul’la ilgili yapılması gereken tüm iş ve işlemler AFAD’ımızın koordinasyonunda devreye alınmıştır. Bunu milletimizin özellikle bilmesini istirham ediyorum.” diye konuştu.

Kurum, “Kurumlarımız tüm gücüyle, burada AFAD koordinasyonunda ekiplerimiz, kolluk kuvvetlerimiz ve yerel yönetimlerimizle birlikte gerek büyükşehir, gerek ilçe belediyelerimiz, gerekse ‘Şu an İstanbul’a nasıl yardım edebiliriz?’ diyen komşu belediyelerimiz, illerimizden yine arkadaşlarımızla birlikte sahada çalışmalarımızı büyük bir titizlikle sürdürüyoruz.” dedi.

“Süreci dikkatli bir şekilde yürütmeye çalışıyoruz”

Bir yandan bu çalışmaları yaparken, diğer yandan da AFAD’daki Bilim Kurulunda hocalarla, bu konuda yetkin bilim insanlarıyla istişare ettiklerini, onların görüşleri, fikirleri, önerileri doğrultusunda her türlü işin yapıldığını, tedbirin alındığını anlatan Kurum, “Acil durum ekiplerimiz, güvenlik güçlerimiz, hasar tespit ve denetim personellerimiz şu an İstanbul’un 39 ilçesinde, 963 mahallesinde 112 koordinasyonunda bu süreci yürütüyoruz. 112’ye gelen istisnasız her bir talebi dikkate alıyor ve ilgili birim, bakanlık hangisiyse anında müdahale yapmak suretiyle süreci dikkatli bir şekilde yürütmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

Kurum, afetin ilk anıyla birlikte tüm ekipleri harekete geçirdiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde İstanbul’da çalışması gereken, hasar tespit konusunda binaların tespitlerini yapması gereken arkadaşlarımızı İstanbul’a çağırdık. Mevcuttaki İstanbul’daki ekibimiz şu an sahadadır. Buna ilave illerimizden ekiplerimiz hızlı bir şekilde İstanbul’umuza intikal ediyor ve toplamda sahada en az 3 bin hasar tespit ekibi olacak. Öncelikle kamu binalarından başlamak üzere hastanelerimiz, okullarımız, camilerimiz, kaymakamlık binalarımız, belediyelerimiz, kamu kurum ve kuruluşlara ait binaların hasar tespitlerini hızlı bir şekilde yapacağız. Milli Eğitim Bakanımız açıkladılar, 2 gün okullarımız tatil. Dolayısıyla bu 2 günü değerlendireceğiz ve 4 gün içerisinde İstanbul’daki tüm kamu binaları öncelikli olmak üzere 112’ye gelen tüm şikayetler değerlendirilecek. ‘Binam hasar gördü. Binam bu deprem sebebiyle zarar gördü.’ diyen vatandaşlarımızın bizzat binalarına gidilecek, bakılacak ve burada hasar tespitlerini inşallah hızlı bir şekilde titizlikle yapacağız. Bu 4 gün içerisinde değerli İstanbullular tüm hasar tespit çalışmalarını inşallah bitirmiş olacağız.”

“12 binamızı tedbiren boşalttık”

Vatandaşlardan gelen 8 bini aşkın talebe ilişkin de ilgili arkadaşlarını bölgeye sevk edeceklerini söyleyen Kurum, “Şu an itibarıyla 112’ye gelen, tasnifi yapılan talepler doğrultusunda 378 yapısal ihbar bize ulaştı. Yani İstanbul’da 7,5 milyonu aşkın bağımsız birimi düşündüğümüzde, konutu, ticareti… Burada şu ana kadar 378 yapısal hasar talebi bize ulaştı. Tabii ki vatandaşlarımızın endişelerini haklı buluyoruz ve o endişeler, talepler doğrultusunda gidip incelemelerimizi yaptık. Metruk binayla birlikte 12 binamızı tedbiren boşalttık. Arkadaşlarımız bu binalarda yine detaylı bir inceleme yapacaklar.” dedi.

Kurum, 6 Şubat’ta olduğu gibi, her depremde, afette, selde olduğu gibi, Kastamonu’da, Rize’de, Bartın’da, Giresun’da milletle el ele verip yeniden o şehirleri inşa ettikleri gibi, İstanbul’un da bu anlamda her türlü ihtiyacını gidermek için canla başla mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.

Tüm sürecin AFAD koordinasyonunda yürütüleceğini belirten Kurum, “Biz de Bakanlık olarak hem Anadolu Yakası’nda hem de Avrupa Yakası’nda 2 kriz merkezi kuruyoruz. Burada, 39 ilçeye ilişkin kaymakamlıklarımıza, 112’ye gelen talepleri anında yerinde incelemek suretiyle bu hizmetleri inşallah vatandaşımıza hızlı bir şekilde vereceğiz.” ifadelerini kullandı.

“Vatandaşlarımız riskli binalara girmesinler”

Sarsıntılar ve artçıların devam ettiğini kaydeden Kurum, uyarılarda bulunarak, “Bilim insanlarımızı bu süreçte anbean dinliyor, takip ediyoruz. Vatandaşlarımız bu süreçte lütfen riskli binalara girmesinler. Eğer bir endişeleri, binalarıyla ilgili bir tereddütleri varsa hemen bizi arasınlar, 112’yi arasınlar ve oradan ekiplerimizi hızlı bir şekilde yönlendirelim, binaların tespitlerini yapalım istiyoruz. Çünkü binaya gitmeden, teknik insanlar, bilim insanları bu binaları incelemeden biz de herhangi bir yorum yapamayız.” dedi.

Afet anlarında en önemli meselelerden birinin toplanma alanları olduğunu aktaran Kurum, vatandaşların mahallelerindeki toplanma alanlarını ve tüm bunlara ilişkin bilgileri hem Valiliğin hem de AFAD’ın internet sitesinden öğrenebileceklerini kaydetti.

Kurum, bu alanlarda Kızılay başta olmak üzere barınma ve yemek ihtiyacını giderecek tüm kurum ve kuruluşların milletin yanında olacağını belirtti.

“Vatandaşlarımızın hatlarımızı meşgul etmeden bu süreci yürütmelerinde fayda var”

Sıkıntılı süreci atlatmak için her türlü sürecin takip edildiğini söyleyen Kurum, “Öncelikli meselelerin başında sağlıklı ve hızlı iletişimin olduğunu ifade etmek istiyorum. Ama hamdolsun İstanbul’da, ilk dakikalar itibarıyla iletişimde herhangi bir problem yaşamama adına ki Sayın Bakanımız valiliği döneminde yapmış olduğu işler, yine Davut Valimizin, bakanlıklarımızın, Ulaştırma Bakanlığımızın adımlarıyla birlikte bugün İstanbul’da çok fazla bir iletişim sorunu, problemi yaşamadık. Yine de buradan uyarıda bulunmak gerekirse vatandaşlarımızın çok fazla hatlarımızı meşgul etmeden, gerekirse mesajlaşarak bu süreci yürütmelerinde fayda var. Çünkü ekiplerimizin, sahadaki arkadaşlarımızın vatandaşımıza bir an önce ulaşabilmesi adına iletişimin düzenli ve hızlı bir şekilde yürütülmesi çok önem arz ediyor.” diye konuştu.

Vatandaşların bina ile ilgili hasarlar, başka sorun ve ihtiyaçlar gibi gördükleri her acil durumu 112’ye bildirebileceğini anımsatan Kurum, tüm arkadaşlarının milletten gelen talebi gerçekleştirmek için çalıştıklarını dile getirdi.

Bakan Kurum, şöyle devam etti:

“Bugünkü yaşadığımız tablo bize şunu söylemektedir. İstanbul’un tek gündemi vardır ve tek gündemi de olmak zorundadır. Bu gündem de depremdir, deprem meselesidir. Burada bu süreci hep birlikte el ele vererek yürütmek zorundayız. Deprem ülkesinde yaşıyoruz. Bu acıları yaşadık. En son 6 Şubat depreminde 50 bini aşkın canımızı toprağa verdik. Biz bu acıları bir daha yaşamak istemiyoruz. Burada kentsel dönüşüm yapılmalıdır, yapılmamalıdır, sempozyumdur bunlara girmeden, riskli bir bina varsa, hasarlı bir bina varsa, hep birlikte; muhalefeti, iktidarı, belediyesi, bakanlığı hep birlikte elimizi, gövdemizi taşın altına koymak zorundayız. Biz eğer bu makamlarda oturuyorsak, bize düşen görev, sorumluluk budur. O yüzden Sayın Cumhurbaşkanımızın tüm İstanbul’a müjdelediği, gerek dönüşümle ilgili gerek kentsel dönüşüm projeleriyle alakalı her türlü süreci gelin hep birlikte el ele verelim, biz bu acıları yaşamayalım. Gelin hep birlikte aziz İstanbul’umuzu, tüm dünyanın gözbebeği İstanbul’umuzu dönüştürelim. Hep birlikte bu mücadeleyi yapalım ve hep birlikte çocuklarımıza, geleceğimize güzel bir İstanbul, güzel bir Türkiye bırakalım istiyoruz.”

Bakanlık olarak, Türkiye’nin 81 ilinde olduğu gibi İstanbul’un 39 ilçesinde de ilgili tüm bakanlıklarla uyum içinde çalıştıklarını ve her türlü talebi dikkate aldıklarını belirten Kurum, “Hep birlikte bu mücadeleyi ortaya koymaya çalışıyoruz. Devletimiz güçlü bir devlettir ve Sayın Cumhurbaşkanımız anbean İstanbul’u aynı deprem bölgesinde olduğu gibi İstanbul’un tüm ilçelerindeki süreci yakinen takip etmektedir. Gerekli her türlü talimatı bizlere vermiştir ve biz de burada milletimizle birlikte bu süreci inşallah hep birlikte yürüteceğiz. Hep birlikte üstesinden geleceğiz.” ifadelerini kullandı.

Herkese “geçmiş olsun” dileklerini ileten Kurum, detaylı her açıklamayı AFAD koordinasyonunda ilgili tüm birimlerin yapacağını, kendilerinin de ilgili bakanlarla birlikte vatandaşı bilgilendirmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Metro İstanbul: “Metro, tramvay ve füniküler hatlarında ilk tespitte hasar görülmemektedir”

Metro İstanbul’un sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, İstanbul’da yaşanan depremler sonrasında güvenlik protokollerine uygun olarak hatlarda gerekli kontrollerin yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, “Metro İstanbul işletmesi altında olan metro, tramvay ve füniküler hatlarında ilk tespitte hasar görülmemektedir. Viyadük, köprü gibi noktalarda teknik ekiplerimiz tarafından kontroller yapılmış olup herhangi bir hasar tespit edilmemiştir. Teleferiklerimiz ve istasyonlarımızdaki asansörler tedbir amaçlı, geçici bir süre yolcu kullanımına kapatılmıştır. Kapatılan ekipmanlar kontrollerin ardından kademeli olarak devreye alınmaktadır.” bilgisi verildi.

Havalimanlarında uçuşlar normal seyrinde sürüyor

Sabiha Gökçen Havalimanı meydan otoritesi Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri AŞ (HEAŞ), İstanbul’da meydana gelen depremlere ilişkin açıklama yaptı.

İstanbul ve çevre illerde hissedilen depremler nedeniyle “geçmiş olsun” dileğinde bulunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Meydan Otoritesi HEAŞ olarak havalimanımızın terminal, hizmet binaları, apron, taksi yolları ve pist kontrolleri sağlanmış olup herhangi bir olumsuz duruma rastlanmamış; havalimanı geneli pat sahalarında operasyona engel bir durum olmadığı tespit edilmiştir. Havalimanı faaliyetlerimizin kesintisiz bir şekilde devam etmesi için tüm birim ve paydaşlarımızla gelişmeleri yakından takip ediyoruz.”

Öte yandan, deprem sonrası pist kontrolü nedeniyle Sabiha Gökçen Havalimanı’na inecek bazı uçaklar bir süre pas geçmek zorunda kaldı. Kontrollerin ardından uçaklar piste sorunsuz bir şekilde iniş yaptı.

Depremler İstanbul Havalimanı’nda da herhangi bir soruna yol açmadı. Havalimanında uçuşlar rutin seyrinde ilerlerken, havalimanı binasında da herhangi bir problem yaşanmadı.

İstanbul’da 3 saatte 47 deprem meydana geldi

AFAD’ın internet sitesinden, AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, saat 12.13’te 3,9 büyüklüğündeki depremin sonrasındaki 3 saatlik süreçte 46 sarsıntı daha yaşandı.

Sarsıntıların en küçüğü İstanbul’un Silivri ile Büyükçekmece ilçeleri açıklarında 1,6 şiddetinde, en büyüğü ise Silivri açıklarında 6,2 büyüklüğünde oldu.

Saat 12.19’daki 3,9 büyüklüğündeki depremden sonraki sarsıntılar ise sırasıyla saat 12.49’da 6,2, saat 12.51’de 5,9 ile 4,4, saat 13.01’de 4,8, 13.02’de ise 4,5 ile 4,9, 13.07’de ise 3,4 büyüklüğünde meydana geldi.

Depremlerin derinliği yaklaşık 6 ila 15 kilometre aralığında gerçekleşti.

Deprem paniğe neden oldu

Meydana gelen depremin ardından paniğe kapılan vatandaşlar evlerinden ve iş yerlerinden dışarı çıktı.

Kentte ve çevre illerde hissedilen deprem nedeniyle açık alanlara ve sokaklara çıkan vatandaşların bekleyişi sürüyor.

İstanbullular sokaklara döküldü

Depremin ardından kent genelinde sokağa çıkan vatandaşlar, park, bahçe ve sahiller gibi açık alanlarda toplandı.

Kimi vatandaşlar çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için evlerine girerken, kimileri de artçı sarsıntılar nedeniyle tedbir amaçlı dışarıda bekleyişlerini sürdürüyor.

Bağcılar Millet Bahçesi’nde toplanan yüzlerce vatandaştan bazıları, uzun süreli burada vakit geçirmek için kamp çadırı kurdu.

Fatih’teki Saraçhane Parkı, Fatih Anıt Parkı ve Arkeoloji Parkı’na gelen çok sayıda vatandaş yeşil alanlarda oturmak için evlerinden getirdikleri hasır ve kilimleri yerlere serdi.

Çocuklarıyla Esenyurt’taki Necmettin Erbakan Parkı’nda beklemeyi tercih eden vatandaşlar, burada yoğunluğa neden oldu. TEM Otoyolu Esenyurt mevkisindeki yeşillik alanda çok sayıda vatandaşın beklediği, bazılarının da çadır kurduğu gözlendi.

Avcılar’da çok sayıdaki çocuk parkı vatandaşların akınına uğradı. Göl kenarında bulunan Paşaeli Parkı’ndaki yoğun kalabalık da dikkati çekti.

Taksim Meydanı ve çevresinde bulunan vatandaşlar ve turistler, açık alanlarda, banklarda ve merdivenlerde oturarak vakit geçirdi. Gezi Parkı’na gelen bazı vatandaşların çimenlik alana çadır kurduğu görüldü.

Üsküdar’daki Mimar Sinan Meydanı’na gelenler, buradaki banklarda oturmayı tercih etti. Bazıları yanlarında getirdikleri kamp sandalyesinde oturarak vakit geçirdi. Üsküdar Belediyesi ve Üsküdar Kaymakamlığı önündeki yeşil alanlarda da bekleyişler sürüyor.

Depremin ardından Ümraniye’deki Alemdağ Caddesi’nde de insan yoğunluğu oluştu. Burada faaliyet gösteren bir kahve zinciri mağazası, vatandaşlara ücretsiz su ve kahve ikramında bulundu.

Ataşehir’deki İçerenköy Çeşme Parkı ile Muhtar Tacim Ayvadaş Parkı’na gelen vatandaşlar çardaklarda, kurdukları masalarda veya çimenlik alanlarda yerlere serdikleri örtüler üzerinde oturarak vakit geçirdi.

Okul binaları ve bahçeleri vatandaşların kullanımına açılırken, bazı vatandaşların bu noktalarda bekleyerek vakit geçirdiği gözlendi.

“Geç saate kadar buradayız, eve girmeyeceğiz”

Silivri’de yeşil alanda çadır kuran Süreyya Taşdan, AA muhabirine, depreme iş yerinde yakalandığını ve sarsıntının ardından dışarı çıktığını anlattı.

Bir ara evlerine girdiklerini, artçı sarsıntıların ardından tekrar dışarı çıktıklarını belirten Taşdan, “Herkes bu alana toplanmış. Çadır kuracağız mecburen çocuklar var. Geç saate kadar buradayız, eve girmeyeceğiz şimdilik.” dedi.

Harun Kaya, çok şiddetli bir sallantı olduğunu, depreme evde yakalandıklarını aktararak, “Evden çıkmaya hazırlanırken ikinciye de yakalandık. Bu gece buradayız, öyle gözüküyor. Evi düşünmüyoruz. Görüyorsunuz herkes dışarıda.” ifadelerini kullandı.

Okul bahçeleri, spor salonları ve camiler vatandaşların kullanımına açıldı

Valilikten yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Okul bahçeleri, spor salonları ve camilerimiz, deprem korkusu nedeniyle geceyi evlerinde geçirmek istemeyen vatandaşlarımızın kullanımına açılmıştır. Öte yandan, okullarımızın lavaboları da ikinci bir talimata kadar vatandaşlarımızın kullanımına açık tutulacaktır. Kızılay ve AFAD, vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını karşılamak için tüm imkanlarını seferber etmiştir.”

Gençlik ve Spor Bakanlığı tüm tesislerini İstanbullulara açtı

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, X hesabından yaptığı paylaşımda, “Kıymetli İstanbullu hemşehrilerimiz; bakanlığımıza bağlı tüm spor salonları, futbol sahaları ve atletizm pistleri deprem korkusu sebebiyle geceyi evinde geçirmek istemeyen siz değerli vatandaşlarımızın hizmetindedir. Bakanlığımız tüm imkanlarıyla her daim milletimizin yanındadır.” ifadelerini kullandı.

Türk Kızılay, İstanbul’daki depremlerin ardından toplanma alanlarında gıda desteği sağlıyor

Türk Kızılay’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, İstanbul’da meydana gelen depremlerin ardından toplanma alanlarına yönelen vatandaşlara ikram araçları ve Kızılay ekipleri tarafından beslenme desteği veriliyor.

İstanbul genelinde 1000’den fazla çalışanı ve gönüllüsü ile 65 mobil ikram aracı görev yapan Türk Kızılay’ın güvenlik endişesiyle evlerine giremeyen vatandaşlara çorba, kumanya, soğuk-sıcak içecek ve su dağıtımı kesintisiz sürüyor.

“Çalışan ve gönüllü sayımızı 3 bine yükseltmeyi planlıyoruz”

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Türk Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, tüm İstanbullulara geçmiş olsun dileklerini ileterek şunları kaydetti:

“Çok şükür can kaybı yok. İstanbul’daki 39 ilçe şubemiz ve 42 bini aşkın gönüllümüzle tam teyakkuz halindeyiz. Bölgeye sevk edilmek üzere yolda olan araçlarımızın ulaşmasıyla, halihazırda 65 olan mobil ikram aracı sayımızı 100’e çıkaracağız. Sahadaki çalışan ve gönüllü sayımızı da 3 bine yükseltmeyi planlıyoruz. Çay, çorba ve kumanya dağıtımlarımız aralıksız sürüyor; gece boyunca görevimizin başında olacağız. Kızılay mobil ikram araçlarının güncel konumunu öğrenmek isteyen vatandaşlarımız +90 552 150 18 68 numaralı WhatsApp hattımızdan bilgi alabilir.”

İBB Bilim Kurulu toplandı

Depremin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesindeki Bilim Kurulu da toplandı.

İBB Başkanvekili Nuri Aslan başkanlığında İBB AKOM’da gerçekleştirilen toplantıya, kurul üyeleri Prof. Dr. Tarık Şengül, Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Prof. Dr. Eser Çaktı, Prof. Dr. Himmet Karaman, Prof. Dr. Ejder Akgün Yıldırım, Prof. Dr. Şerif Barış, Doç. Dr. Pelin Alpkökin ve İBB bürokratları katıldı.

Açıklamayı okuyan Prof. Dr. Şengül, vatandaşların panik ve kaygıya kapılmadan sadece yetkili çevrelerin uyarılarını dikkate almasını, sosyal medya ve benzeri mecralardaki spekülatif değerlendirmelere itibar edilmemesini istedi.

Artçı sarsıntıların bir süre daha devam edeceğinin bilinmesinde yarar olduğunu vurgulayan Şengül, şunları kaydetti:

“Deprem sonucu hasarlı hale gelen binalara girilmemesi ve yetkililerin bilgilendirilmesi önemlidir. Merkezi ve yerel yönetimlerin tüm ilgili birimlerinin eş güdüm içinde çalışması etkili sonuçlar alabilmek açısından önem taşımaktadır. Üniversitelerin ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının katkıları da alınmalıdır. Depremin yarattığı kaygıları en aza indirgemek ve spekülasyonların önüne geçmek üzere, yetkili kurumların düzenli aralıklarla kamuoyunu bilgilendirmesi de önemli olacaktır.”

Depreme yakalanan esnafın kaçış anları güvenlik kamerasında

Sarsıntı sırasında Pendik’teki bir berber dükkanında çalışanlar ile müşterilerin kaçış anı güvenlik kamerasınca görüntülendi.

Önce ne olduğunu anlayamayan iş yerindekiler, deprem olduğunu fark etmeleri üzerine panikle kaçıştı.

Sultangazi’deki bir iş yerinde ise 3 kişi deprem anında koşarak binadan uzaklaştı. Güvenlik kamerasınca kaydedilen görüntülerde, dükkan içindeki malzemelerin de depremin şiddetiyle sarsıldığı görüldü.

Trafik yoğunluğu yaşanıyor

Depremler sonrasında evlerinden ayrılan bazı İstanbulluların araçlarıyla yola çıkmayı tercih etmesi sebebiyle kent genelinde trafik yoğunluğu yaşanıyor.

Kentte D-100 kara yolu ve TEM Otoyolu’nun kimi noktaları ile ana arter ve caddelerde araçlar güçlükle ilerliyor.

Ayrıca, TEM Otoyolu’nun Ankara istikametinde, kent çıkışına doğru trafiğin durma noktasına geldiği görülüyor.

Anadolu Yakası’nda D-100 kara yolu Ankara istikametinde Kadıköy’den Kartal’a kadar yoğunluk yaşanıyor. TEM Otoyolu’nda ise yine Ankara yönünde Üsküdar’dan Sancaktepe’ye kadar yoğunluk görülüyor.

Avrupa Yakası’nda TEM Otoyolu Ankara istikametinde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü girişinde başlayan trafik, Seyrantepe’ye kadar etkili oluyor. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde ise her iki yönde araçlar ağır ilerliyor. D-100 kara yolu Ankara istikametinde de Okmeydanı’na başlayan trafik Bakırköy’e kadar devam ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Cep Trafik uygulaması verilerine göre, saat 16.45 itibarıyla Anadolu Yakası’nda trafik yoğunluğu yüzde 47, Avrupa Yakası’nda yüzde 62, kent genelinde ise yüzde 56 olarak ölçüldü.

AFAD: Herhangi bir can kaybı ve yıkım ihbarı bulunmamaktadır

AFAD’dan yapılan açıklamada, depremin, İstanbul, Tekirdağ, Yalova, Bursa ve Balıkesir’de yoğun şekilde hissedildiği ifade edildi.

Türkiye Afet Müdahale Planı’nın (TAMP) devreye alındığı, tüm afet grupları temsilcilerinin AFAD Başkanlık, Afet ve Acil Durum Merkezi’nde toplandığı bilgisi verilerek, şunlar kaydedildi:

“İlgili kurumlarımız tarafından yapılan saha taramaları ve 112 Acil Çağrı Merkezi’ne gelen ihbarların değerlendirilmesi sonucunda, an itibarıyla herhangi bir can kaybı ve yıkım ihbarı bulunmamaktadır. Gelişmeleri takip ediyoruz.”

AFAD’dan “hasarlı binalara girmeyin” uyarısı

AFAD’ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, şunlar kaydedildi:

“Deprem sonrası bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin. Riskli binaların çevresinde bulunmayın. Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapın. Resmi birimlerin uyarılarını takip edin.”

AFAD’ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, şunlar kaydedildi:

“Marmara Denizi’nde, Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem sonrasında art arda artçı depremler meydana gelmektedir. Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında ilgili tüm kurumlarımız teyakkuz halinde olup saha tarama çalışmaları devam etmektedir.

Vatandaşlarımızın sosyal medyada çıkan dezenformasyon içerikli haberlere itibar etmemelerini, doğru bilgi için resmi kurumların uyarılarını takip etmelerini önemle hatırlatırız. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız. Gelişmeleri takip ediyoruz.”

AFAD’da kriz merkezi kuruldu

Vali Davut Gül’ün başkanlığında AFAD merkezinde kriz masası kuruldu.

Marmara Denizi’nde Silivri açıklarında meydana gelen ve İstanbul ve çevre illerde hissedilen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından AFAD’da, Vali Gül ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ile uzmanlar, oluşturulan kriz masasında bir araya geldi.

Türkiye Afet Müdahale Planı toplantısı yapıldı

AFAD’ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Bugün saat 12.49’da Marmara Denizi, İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin hemen ardından saat 13.15 itibarıyla Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) devreye alınmıştır. İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu başkanlığında tüm afet gruplarının temsilcileri, AFAD Başkanlık Afet ve Acil Durumu Merkezi’nde toplanmıştır. Gelişmeler anlık olarak takip edilmektedir.”

“İstanbul’da bir metruk bina yıkıldı. Bunun dışında ciddi bir yıkım söz konusu değil”

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğü, Deprem Dairesi Başkanı Prof. Dr. Aykut Akgün, İstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin artçı sayılarına, kriz merkezine gelen çağrılara ve panik nedeniyle oluşan yaralanmalara ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

İstanbul’da 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede artçı sarsıntıların birkaç ay daha sürebileceğini aktaran Akgün, şu anda daha büyük bir depremin olup olmayacağına ilişkin net teknik değerlendirme yapılamayacağını belirtti.

Depremin ardından hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Akgün, “İstanbul’da bir metruk bina yıkıldı. Bunun dışında ciddi bir yıkım söz konusu değil. Bu, bizim için sevindirici bir durum. Ufak çaplı hasarlar var, bunlarla ilgili olarak bakanlıklarımız ve AFAD il müdürlüklerimizce saha taramaları yapılıyor.” bilgisini paylaştı.

Akgün, şöyle devam etti:

“Şu ana kadar kriz merkezine 10 bin 84 çağrı ulaştı. Burada tabii özellikle panikten veya kaçış, kaçma sırasında meydana gelen, ikincil yaralanma olarak tariflediğimiz, balkondan atlama, merdivenden düşme gibi birtakım şeyler var. Bunların dışında herhangi bir can kaybı ya da bir yaralanma söz konusu değil.”

Evlerinde hasar oluşan vatandaşlar için müdahale planları doğrultusunda destek çalışmaları yapılacağını açıklayan Akgün, yerel yönetimlerin ve devlet kurumlarının yönlendirmelerinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Depremle ilgili erken uyarı sistemlerinin güvenilirliğine ilişkin de değerlendirmede bulunan Akgün, “Dünyada bazı ülkelerde bu sistemler kullanılıyor olsa da istenilen seviyeye ulaşmış durumda değil. Henüz doğruluğu tam olarak kanıtlanmış bir sistemden söz etmek mümkün değil. Bu nedenle bilimsel ve temkinli bir yaklaşımla değerlendirilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Aykut Akgün, “İstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından 166 artçı sarsıntı kaydedildi.” dedi.

Öte yandan AFAD’ın verilerine göre 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından meydana gelen 4 ve üzeri büyüklükteki depremler şöyle:

“Saat 12.51’de Marmara Denizi Büyükçekmece açıklarında 5,9

Saat 12.51’de Marmara Denizi Büyükçekmece açıklarında 4,4

Saat 13.01’de Marmara Denizi Büyükçekmece açıklarında 4,8

Saat 13.02’de Marmara Denizi Büyükçekmece açıklarında 4,5

Saat 13.02’de Marmara Denizi Büyükçekmece açıklarında 4,9

Saat 13.46’da Marmara Denizi Silivri açıklarında 4

Saat 15.12’de Marmara Denizi Büyükçekmece açıklarında 4,9″

USOM’dan İstanbul’daki deprem sonrası iletişim uyarısı

Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezinin (USOM), sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, İstanbul’da meydana gelen depremden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulunularak şunlar kaydedildi:

“İstanbul-Silivri merkezli depremin ardından iletişim şebekelerinde yoğunluk yaşandığı gözlemlenmektedir. Bu tür durumlarda iletişimin aksamaması için internet tabanlı arama uygulamalarının tercih edilmesi büyük önem taşımaktadır.”

Valiliğin açıklaması

İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada, saat 12.49’da Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem nedeniyle tüm birimlerin teyakkuz halinde olduğu belirtildi.

Vali Davut Gül’ün, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Yerleşkesi’nde kurulan kriz merkezinde çalışmaları koordine ettiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Saat 15.30 itibarıyla enerji arzında ve altyapısında, doğal gaz arzında, içme suyu ve kanalizasyon altyapısında genel hayatı etkileyecek bir olumsuzluk yaşanmamıştır. Depremde herhangi bir can kaybı bulunmamaktadır. Panik nedeniyle yüksekten atlamalar nedeniyle yaralanan 151 vatandaşımızın tedavileri hastanelerde devam etmekte olup, hayati tehlikeleri bulunmamaktadır. Şehir genelinde yerleşim bulunan binalarda herhangi bir yıkım söz konusu değildir. Fatih ilçemizde metruk bir bina yıkılmış olup, olayda ölen ya da yaralanan bulunmamaktadır. İlgili birimlerin saha çalışmaları devam etmektedir.”

Açıklamada, deprem nedeniyle kentte ilk ve orta dereceli okullarda eğitime 2 gün ara verildiği duyurulurken, YÖK’ün aldığı kararla deprem nedeniyle perşembe ve cuma günü vakıf ve devlet üniversitelerinde de eğitim ve öğretime ara verildiği hatırlatıldı.

Kamu kurumlarında çalışan engelli, hamile, malul gazi ve 10 yaşından küçük çocuğu olan annelerin de bu süre içerisinde herhangi bir işleme gerek duyulmaksızın idari izinli sayılacağı bildirilen açıklamada, sağlık ve güvenlik birimlerinde görev yapan personelin bu kapsamın dışında olduğu belirtildi.

Açıklamada, “Vatandaşlarımız, deprem nedeniyle hasar gören ya da hasar gördüğü düşünülen binalara girmemeli, GSM hatlarını zorunlu haller dışında kullanmamalıdır.” uyarısına yer verildi.

Sağlık Bakanlığından açıklama

Sağlık Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“İstanbul’da meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen deprem dolayısıyla tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Şu ana kadar 112 Acil Çağrı Merkezi ve hastanelerimize herhangi bir olumsuzluk bildirilmemiştir. Bakanlık olarak, ilgili tüm kurumlarımızla tam eş güdüm içerisinde süreci yakından takip ediyoruz. Ülkemize ve milletimize geçmiş olsun.”

“İlk andan itibaren UMKE’miz, 112 ekiplerimiz ve hastanelerimiz teyakkuza geçirildi”

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından, Hasdal’daki İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde kurulan kriz merkezinde, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın katılımıyla yaptıkları değerlendirme toplantısı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Türkiye’ye ve İstanbul’daki vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Memişoğlu, bugün öğlen İstanbul’da yaşanan depremin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla İstanbul’a intikal ettiklerini söyledi.

Memişoğlu, “Depremden direkt etkilenen birincil yaralanmamız olmadı ancak ikincil olarak düşme, atlama veya yıkılma korkusundan panikatak geçiren toplam etkilenen 236 vatandaşımız oldu. Bunların 173’ü tanesi İstanbul’da, 24 tanesi Tekirdağ ve Sakarya’da, 2 tanesi Yalova’da. Bursa’da da 3 vatandaşımız ikincil olarak etkilendi. Hepsinin durumları iyi, tedavileri devam etmekte. Birçoğu da ayakta tedavi edilip gönderildi.” ifadelerini kullandı.

“Yapılan ilk değerlendirmede İstanbul’da ve çevre illerdeki herhangi bir hastanemizde hizmeti aksatacak bir durum tespit etmedik” diyen Memişoğlu, ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yeniden bütün hastaneleri değerlendirdiğini belirtti.

Memişoğlu, “Onun haricinde ilk andan itibaren UMKE’miz, 112 ekiplerimiz ve hastanelerimiz teyakkuza geçirildi. Hem İstanbul’da hem çevre illerdeki bütün ekiplerimiz hazır halde bulunduruldu.” dedi.

“Depreme hep beraber, toplum olarak ve yapı olarak hazır olmamız gerekir”

Memişoğlu, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın İstanbul Valisi olduğu dönemde 2019’da, özellikle depremle ilgili birçok çalışma yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti:

“Depreme hep beraber, toplum olarak ve yapı olarak hazır olmamız gerekir. Çünkü maalesef 6 Şubat’ta çok büyük bir acı yaşadık. Onun için toplumumuzun deprem öncesinde hazırlıklı olmasını, bizim bu konuda İstanbul’da da çok işimiz olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Hep beraber, kamu kurumları olarak, vatandaş olarak depreme hazır olmamız lazım. 6,2 depremi, bugünkü deprem bize bir uyarı esasında, Allah bize bu işareti veriyor. Hiçbir yaralımız depremle ilişkili direkt olan veya yıkımımız olmamasına rağmen o 6,2’yi hepimiz bir uyarı kabul edip, çok daha hazır hale gelmemiz gerekiyor.”

Esasında depremin öldürmediğini ifade eden Memişoğlu, depremde yıkılan yapıların ve onların altında kalan insanların hayatlarını kaybettiklerini dile getirdi.

Memişoğlu, bu nedenle toplumun hem kendilerini hem de binalarını özellikle deprem öncesinde hazırlamaları ve bu konuda beraber çalışmaları gerektiğini düşündüğünü belirterek, “Depremde nasıl hareket edeceğiz? çocuklarımızla nerede buluşacağız? İstanbul’da herhangi bir deprem olsa nasıl hareket edeceğiz? Bunları her bir toplum ferdinin ezbere bilmesi gerekir. Otomatik olarak hareket etmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Bunun için vatandaşların ve devlet kurumlarının bir arada hareket edip, deprem bilincini depremi yaşamadan oluşturmaları gerektiğini aktaran Memişoğlu, şöyle devam etti:

“Çok büyük yol katettik, özellikle 1999 depreminden sonra. Ama çok daha yol katetmemiz gerekiyor. O nedenle ben bütün emeği geçen bu çalışmalarda her bir vatandaşımıza, her bir kurumumuza teşekkür ediyorum. Allah bize böyle acılar, korkular yaşatmasın diyorum. Depremin yıkım etkisi dediğimiz, bina yıkımından veya depremlerin etkisinden yaralanan herhangi bir vatandaşımız yok. Sadece sarsıntıdan dolayı kaçmaya çalışırken düşen, yaralanan, panikten dolayı atak geçiren 236 vatandaşımız var, bunların da hepsinin durumu iyi.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da art arda yaşanan depremleri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve beraberindeki çocukları kabul ettiği programda öğrendi.

Depremler konusunda çevresindekilerden bilgi alan Erdoğan, programı takip eden basın mensuplarına, “Vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum, gelişmeleri yakından takip ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’daki depremlerle ilgili yetkililerden bilgi aldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ana kadar İstanbul’da en büyüğü 6,2 en küçüğü 3,9 şiddetindeki depremlere ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kuram ile Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ile İstanbul Valisi Davut Gül ve AFAD Başkanı Ali Hamza Pehlivan’ı aradı ve gelişmeler hakkında bilgi alarak çalışmalar için talimat verdi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan, İstanbul’daki depreme ilişkin geçmiş olsun mesajı

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, merkez üssü Marmara Denizi, İstanbul’un Silivri ilçesi olan 6,2 büyüklüğündeki deprem nedeniyle geçmiş olsun dileklerini iletti.

Numan Kurtulmuş, “İstanbul’da ve çevre illerde hissedilen depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabb’im, ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten muhafaza etsin.” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan geçmiş olsun mesajı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, “İstanbul Silivri’de meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. AFAD başta olmak üzere ilgili kurumlarımız saha tarama faaliyetlerine başlamış, gelen ihbarları ve gelişmeleri yakından takip etmektedir. Rabb’im ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun.” ifadesini kullandı.

“Şu ana kadar intikal etmiş bir şey yok”

Özel gündemle toplanan TBMM Genel Kurul’una katılmak için Meclis’e gelen Yılmaz, İstanbul’da meydana gelen depremlerle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Depremden etkilenen vatandaşlara “geçmiş olsun” dileklerini ileten Yılmaz, “AFAD başta olmak üzere kurumlarımız gerekli çalışmaları sahada yürütüyorlar. Kurumlarımızın açıklamalarını takip etmekte fayda var.” ifadesini kullandı.

Depremde can kaybının olup olmadığına ilişkin soru üzerine ise Yılmaz, “Şu ana kadar intikal etmiş bir şey yok. İstanbul Valiliğimiz, kurumlarımız zaten gerekli açıklamaları yapıyorlar. Farklı kaynaklara bakmamak gerekir, resmi kurumlarımızın yaptığı açıklamaları takip etmekte fayda var.” açıklamasında bulundu.

Bakan Kurum, depremin ardından incelemelerde bulunmak üzere İstanbul’a hareket etti

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

“İstanbul’da meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen depremler nedeniyle tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İl Müdürlüğümüze bağlı ekiplerimiz saha çalışmalarını yapıyor. Biz de ekibimizle incelemelerde bulunmak üzere İstanbul’a yola çıktık. Gelişmeleri takip ediyoruz.”

İletişim Başkanı Altun’dan açıklama

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabındaki açıklamasında, İstanbul’da meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

İlgili birimlerin her birinin kendi alanlarında tarama faaliyetlerini sürdürdüğünü bildiren Altun, şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan süreci ve gelişmeleri yakından takip etmekte, ilgili kurumlarımızın koordinasyonunu sağlamaktadır. Deprem ile ilgili özellikle medya kuruluşlarımızın sansasyon ve dezenformasyondan uzak, sorumlu yayıncılık bilinciyle hareket etmelerini beklediğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Vatandaşlarımızdan, resmi kurumların açıklamalarını ve teyitli bilgileri takip etmelerini, doğrulanmamış içeriklere itibar etmemelerini önemle rica ediyoruz.”

“Tüm kuruluşlarımızı sorumlu yayıncılığa davet ediyoruz”

Altun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, depremin hemen sonrasında görsel, işitsel ve dijital medya kuruluşlarının yer verdiği bazı kişilerin, konuyla alakalı “yüzeysel ve sansasyonel” ifadeler kullandığını, “birtakım temelsiz değerlendirmelerle yanlış yönlendirmelere kapı araladığını” bildirdi.

Tüm yayın kuruluşlarını sorumlu yayıncılığa davet eden Altun, şunları kaydetti:

“Bazı medya kuruluşları da maalesef reyting uğruna, vatandaşlarımızı paniğe sevk edip yanlış yönlendirmek pahasına sansasyonel ifadelere çokça yer vermekte, sorumsuz bir yayıncılık örneği sergilemektedir. Önemli ölçüde dezenformasyon da içeren bu yayınlar, ilgili kurumlarımızca sıkı bir şekilde takip edilmektedir. Bunlara karşı gerekli adımlar yasalarımız çerçevesinde atılacaktır. Tüm kuruluşlarımızı sorumlu yayıncılığa davet ediyoruz.”

DMM’den İstanbul’da meydana gelen depremlere ilişkin açıklama

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezinin (DMM), sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, saat 12.49’da İstanbul’un Silivri ilçesi açıklarında 6,2 büyüklüğünde meydana gelen depremin İstanbul, Tekirdağ, Yalova, Bursa ve Balıkesir’de hissedildiği belirtildi.

Saat 13.15 itibarıyla Türkiye Afet Müdahale Planının (TAMP) devreye alındığı ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

“Tüm afet grubu temsilcilerinin AFAD Başkanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezine intikali sağlanmıştır. İstanbul İl AFAD, ilçe jandarma, emniyet birimleri ve diğer görevli ekipler sahada tarama çalışmalarını sürdürmektedir. 112 Acil Çağrı Merkezine gelen herhangi bir can kaybı ya da yıkım ihbarı bulunmamaktadır. Resmi kaynaklardan yapılacak açıklamaları dikkate alınız. Asılsız iddialara itibar etmeyiniz.”

Milli Eğitim Bakanı Tekin’den açıklama

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İstanbul’daki depremlere ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

“İstanbul’da meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen deprem sonrası, şu ana kadar okullarımızda herhangi bir ciddi olumsuzluk yaşanmamıştır. Güvenli alan ihtiyacı doğrultusunda, okul bahçelerimiz tüm vatandaşlarımızın kullanımına açıktır.

İlgili diğer kurumlarımızla işbirliği içerisinde İstanbul’daki okullarımız için perşembe ve cuma gününü tatil etme kararı aldık. Tüm milletimize geçmiş olsun inşallah.”

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’dan açıklama

İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından İstanbul’da meydana gelen depremlere ilişkin açıklama yaptı.

İstanbul il sınırları ve çevre illerde yer alan barajların güvenliğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yumaklı, şunları kaydetti:

“İstanbul’da meydana gelen depremin hemen ardından, merkez üssüne yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Büyükçekmece Barajı’na DSİ ekiplerimizce ivedilikle ulaşılmış, yapılan ilk incelemelerde herhangi bir yapısal olumsuzluk tespit edilmemiştir. İstanbul il sınırları ve çevre illerde yer alan tüm barajlarımızda da ön değerlendirmeler yapılmış, barajlarımızın güvenliği teyit edilmiştir. Tüm vatandaşlarımıza tekrar geçmiş olsun.”

Adalet Bakanı Tunç’tan açıklama

Bakan Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İstanbul’da merkez üssü Marmara Denizi Silivri açıkları olan depremin çevre illerde de hissedildiğini, bunun ardından Bakanlığa bağlı tüm birimlerde gerekli kontrollerin yapıldığını bildirdi.

Kontroller sonucu olumsuz bir duruma rastlanılmadığını, adalet hizmetlerinin kesintisiz sürdüğünü belirten Tunç, şunları kaydetti:

“Adliye binalarımızda, ceza infaz kurumlarımızda ve Bakanlığımıza bağlı hizmet binalarında olumsuz bir duruma rastlanmamıştır. Adalet hizmetlerimizin sunumunda kesinti olmayıp ceza infaz kurumlarının güvenliği de eksiksiz şekilde sağlanmaktadır. Ceza infaz kurumlarında bulunan tutuklu ve hükümlülerin aileleriyle iletişim kurmaları noktasında gerekli kolaylık gösterilmektedir. Bir kez daha depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim, ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten korusun.”

Bakanlar meydana gelen deprem sonrası “geçmiş olsun” mesajları yayımladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’un Silivri ilçesi merkezli 6,2 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından Bakan Uraloğlu’nu arayarak bilgi aldı. Uraloğlu da kara yolları, havalimanları, tren ve metrolarda herhangi bir hasara veya olumsuz duruma rastlanmadığını belirterek, “Ekiplerimiz sahada genel tarama ve kontrol faaliyetlerini sürdürüyor.” ifadelerini kullandı.

Depremin ardından bakanlar da birbiri ardına sosyal medya hesaplarından açıklama yaptı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, depremden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileterek, “Rabb’im ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun.” değerlendirmesinde bulundu.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “İstanbul’da meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabb’im ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten muhafaza eylesin.” ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat da depremden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini belirterek, “Rabb’im ülkemizi her türlü afetten korusun.” temennisinde bulundu.

Bakan Göktaş’tan geçmiş olsun mesajı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, şu ifadelere yer verdi:

“İstanbul’da meydana gelen ve çevre illerden hissedilen 6,2 büyüklüğünde depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. AFAD ve ilgili tüm kurumlarımız hızlıca harekete geçmiş, gerekli çalışmalar başlamıştır. Bakanlık olarak Psikososyal Destek Hizmeti için hazırlıklarımızı tamamladık. Rabbim ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten muhafaza eylesin.”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından depremzedelere psikososyal destek

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen deprem sonrası bakanlığımız, Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında AFAD ile koordineli şekilde çalışmalarını sürdürmektedir. Psikososyal Destek Ekiplerimiz sahada görevinin başındadır. Afetten etkilenen vatandaşlarımızın yanında olmaya, ihtiyaç duydukları desteği sağlamaya devam edeceğiz.” ifadesi kullanıldı.

Bakan Göktaş, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullandı:

“İstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından 39 ilçemizde, 484 alanda, 271 psikososyal destek ekibi ile şu ana kadar 48 bin vatandaşımıza doğrudan hizmet verdik. Bakanlık olarak, depremin ilk anından itibaren sahadayız. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza destek olmaya devam edeceğiz.”

Bakan Bayraktar geçmiş olsun mesajı yayımladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sosyal medya platformu X hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadelere yer verdi:

“İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten korusun.”

RTÜK Başkanı Şahin: “Tüm yayıncılarımızı azami dikkate davet ediyorum”

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İstanbul’da meydana gelen depremlerden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileterek, şu değerlendirmede bulundu:

“Tüm yayıncılarımızı azami dikkate davet ediyorum. Dezenformasyona yol açacak teyitsiz bilgilerin paylaşılmaması, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı başta olmak üzere yetkili makam ve resmi mercilerin açıklamalarına yer verilmesi hususlarını önemle hatırlatıyoruz. Rabb’im ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten muhafaza eylesin.”

AK Parti Sözcüsü Çelik’ten geçmiş olsun mesajı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

“İstanbul’umuza ve tüm ülkemize geçmiş olsun. Devletimizin tüm birimleri sahadadır. Tüm birimler vatandaşlarımızın hizmetindedir. Vatandaşlarımızın resmi açıklamaları takip etmesi çok önemlidir. Resmi açıklamalar haricindeki söylemlere itibar edilmemelidir.”

MHP’den İstanbul’daki depremlere ilişkin geçmiş olsun mesajı

MHP, İstanbul’daki depremlerden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerinin iletildiği bir mesaj yayımladı.

Partinin sosyal medya hesabından paylaşılan mesajda, şu ifadelere yer verildi:

“İstanbul Silivri açıklarında Marmara Denizi’nde meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen 6,2 büyüklüğündeki depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Allah, ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun.”

MHP Genel Başkanı Bahçeli’den açıklama

Bahçeli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, öğle saatlerinde Marmara Denizi’nin derinliklerinde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin milleti endişelendirdiğini ve korkuya sevk ettiğini aktardı.

İstanbul Fatih’te yıkılan metruk bir bina dışında can ve mal kaybının yaşanmamasının teselli kaynağı olduğuna işaret eden Bahçeli, açıklamasında, “Depremin meydana gelmesinden kısa bir süre sonra İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya’yı aramak suretiyle gelişmeler hakkında doyurucu bilgi alma fırsatımız olmuştur. Devletimiz adeta alarma geçmiş, ilgili bakan ve bürokratlarımız eşgüdüm halinde çalışmalarını İstanbul’da yoğunlaştırmıştır. Hepsine teşekkür ederim.” ifadelerine yer verdi.

Depremin ihmal ve inkar edilemeyecek bir gerçek olduğunu vurgulayan Bahçeli, gelecek planlarının bu gerçeğe muvafık şekilde yapılmasının önemine dikkati çekti.

Bahçeli, depreme karşı tedbirli, dikkatli, titiz ve uyanık hareket etmek dışında bir seçeneğin bulunmadığına, İstanbul’un bir numaralı gündeminin deprem olması gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

“İstanbul, Türkiye’mizin can damarıdır, ana davasıdır. Dünyanın bu en büyük Türk kentinin emniyet ve esenliği aynı zamanda ülkemizin beka düzeyindeki güvencesidir. Maalesef İstanbul’un son yılları heba ve israf edilmiştir. Gündelik siyasetin polemikleriyle, ikbal ve rant hedefiyle şehremini vazifesini ihmal edenler, İstanbul’u risk, tehdit ve tehlike girdabına göz göre göre teslim etmişlerdir. Vaktimiz vardır, fakat günbegün azalmaktadır. Kentsel dönüşüm süratle temin edilmelidir. Depremlere hazırlık için toplumsal bilinçlenme tarihi değerdedir. İstanbul’un müdafaası ve muhafazası için seferberlik ruhuyla hareket akut bir ihtiyaçtır. Devlet-millet dayanışmasıyla, dahası İstanbul’un ehline ve hak eden ellere emanetiyle olası felaketlerin üstesinden gelmek mümkündür. Artık İstanbul’un bir numaralı gündemi deprem olmalıdır.

Allah esirgesin ama bu gündemin altında kalmak, milli varlığımızı, ekonomik gücümüzü, sosyal barışımızı, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü pamuk ipliğine bağlayacak ve kahredici sonuçlara yol açacaktır.”

“İstanbullu kardeşlerimiz müsterih olmalı, telaşa kapılmamalıdır”

MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Milliyetçi Hareket Partisi ve Cumhur İttifakı, İstanbul’un doğal felaketlerin feci akıbetlerinden korunması ve proaktif önlemlerin alınması hususunda tüm gücüyle çalışacak, inşallah başarılı olacaktır.” açıklamasında bulundu.

“İstanbullu kardeşlerimiz müsterih olmalı, telaşa kapılmamalıdır.” ifadesini kullanan Bahçeli, şunları kaydetti:

“Allah’tan niyazım, korktuklarımızdan emin, umduklarımıza da nail etmesidir. Aziz İstanbul’umuza ve İstanbullu vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Deprem esnasında yaralanan vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyorum. Unutulan ve kaderine terk edilen İstanbul’un yerini, gelişen, büyüyen ve güvenliğe kavuşan İstanbul’a bırakması yakındır.”

Silivri Belediye Başkanı Balcıoğlu’ndan depreme ilişkin açıklama

Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, şunları kaydetti:

“Afet ve Koordinasyon Merkezimiz aracılığıyla, ilçemiz genelinde son teknoloji ekipmanlarla yapılan ilk taramalarda şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir. Ekiplerimizin sahadaki çalışmaları aralıksız şekilde sürmektedir.”

Silivri İlçe AFAD Merkezi’nde deprem toplantısı yapıldı

Toplantının ardından basın mensuplarına açıklama yapan Silivri Kaymakamı Tolga Toğan, 6,2 şiddetinde Marmara açıklarında Silivri’ye yakın bir noktada bir depreme maruz kalındığını anımsattı.

Toğan, “Şu an itibarıyla mahallelerimizin tamamıyla irtibat halindeyiz. İntikal eden yıkık bina vesaire olumsuz bir durumumuz yok. Kamu kurum ve kuruluşlarımıza bu anlamda intikal eden olumsuz durum yok. Vatandaşlarımızdan sakin olup sadece ve sadece resmi kurumların açıklamalarına, bildirimlerine itibar etmelerini istiyoruz. Bunu özellikle istirham ediyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Toğan, vatandaşlara seslenerek “Özellikle gerekmedikçe, zaruri olmadıkça trafiği aksatacak bir şekilde araçlarımızı kullanmayalım. Çünkü araçlar şu anda trafiği kilitlemiş durumda. Bu konuda hassasiyet rica ediyoruz.” dedi.

“Silivri’mizde can kaybımız yok”

Balcıoğlu da deprem anında büyük bir panik yaşandığını aktararak “Devletin bütün kurumlarıyla işbirliği içerisindeyiz. Yapmış olduğumuz taramalar neticesinde, Silivri’mizde 35 mahallemizin 28’ine şu anda ulaştık. Köylerimizde, diğer mahallelerimizde herhangi bir sorun yok.” diye konuştu.

Vatandaşlardan hasarlı binalara girmemelerini, uzak durmalarını isteyen Balcıoğlu, “Tespit ettiğimiz riskli binalara özellikle girmemelerini rica ediyorum. Toplanma alanlarımız çok. Bütün herkesi oraya davet ediyoruz. İkinci bir emre, uyarıya kadar evlerinize girmemenizi rica ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Balcıoğlu, vatandaşların beslenme ve yaşamsal ihtiyaçlarını belediye olarak karşılayacaklarını belirterek “Silivrimizde can kaybımız yok, yıkılan binamız yok, arama ve tarama çalışmalarımız devam etmektedir.” dedi.

Ümraniye Belediye Başkanı Yıldırım’dan “geçmiş olsun” mesajı

Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Rabb’im, ülkemizi ve milletimizi tüm afetlerden muhafaza eylesin.” ifadelerini kullandı.

Küçükçekmece’de deprem sırasında evinde düşen yaşlı adam yaralandı

İstanbul’daki deprem esnasında evinde düşerek yaralanan 79 yaşındaki kişi hastaneye kaldırıldı.

Küçükçekmece Kemalpaşa Mahallesi Sultanmurat Caddesi’nde oturan Muharrem Şenyüz, Marmara Denizi’nde Silivri açıklarında meydana gelen ve İstanbul ile çevre illerde hissedilen 6,2 büyüklüğündeki deprem sırasında kaçmaya çalışırken yere düştü.

Kafasını duvara çarparak ağır yaralanan Şenyüz, ihbar üzerine olay yerine gelen ambulansla hastaneye kaldırıldı.

İstanbul’daki deprem anı metrobüs istasyonunun güvenlik kamerasında

Deprem sırasında yolcularının yaşadığı endişeli anlar, Avcılar İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sosyal Tesisler İstasyonu’ndaki güvenlik kameralarınca görüntülendi.

Görüntülere göre, metrobüs istasyona yanaşıp kapılar açıldığı sırada sarsıntı meydana gelirken, bazı yolcular metrobüsten indi, bazıları da ayakta durmakta zorlandı. Deprem sırasında metrobüs de sallandı.

Fatih’te metruk bina depremde kısmen çöktü

Ayvansaray Mahallesi Aynalı Dükkan Sokağı’nda yer alan ve daha önce yangın meydana gelen ve kullanılmayan bir bina deprem anında kısmen çöktü.

İhbar üzerine olay yerine polis, itfaiye ve Fatih Belediyesi Arama Kurtarma ekipleri sevk edildi.

Polis ekipleri sokak girişine şerit çekerek güvenlik önlemi aldı.

Arama kurtarma ekiplerinin yaptığı incelemede binada kimsenin olmadığı belirlendi.

Kısmen çöken binanın tamamen yıkılması için bölgeye ekipler sevk edildi.

Fatih’te bitişik iki bina arasında açıklık oluştu

İskenderpaşa Mahallesi Toprak Sokak’ta bulunan 5 katlı Neşe Apartmanı ile bitişiğindeki 5 katlı Sönmez Apartmanı arasında, depremin ardından açıklık oluştu.

İhbar üzerine bölgeye polis ekipleri sevk edilirken, vatandaşlar binayı tahliye etti.

Bina sakinlerinden Emre Mustaoğlu, basın mensuplarına 2019’daki Silivri depreminde iki binanın arasının bir miktar açıldığını söyledi.

Bugünkü deprem sırasında sarsıntıyla aşağıya indiklerini ifade eden Mustaoğlu, “Açılmanın bir miktar daha arttığını düşünüyoruz. Ayrıca bizim binamız biraz geriye doğru yattı.” dedi.

İSKİ ekiplerince tedbiren binanın ana su vanası kapatılırken, detaylı inceleme için belediye ekiplerinin gelmesi bekleniyor.

Bakırköy’de metruk bina deprem nedeniyle kısmen çöktü

Yeşilköy Mahallesi Saadetli Sokak’ta yaklaşık 25 yıldır boş olduğu öğrenilen 3 katlı metruk binanın bir kısmı deprem nedeniyle çöktü.

İhbar üzerine olay yerine itfaiye, polis, zabıta ve Bakırköy Belediyesi ekipleri sevk edildi.

Polis ekipleri binanın çevresinde güvenlik şeridi çekerek önlem aldı.

Bir kısmı çöken ve kalan kısmında da çatlaklar oluşan binada ekiplerin incelemesi sürüyor.

Kısmen çöken binanın yanındaki apartmanın görevlisi Tayfun Bolatlı, yaklaşık 25 senedir metruk vaziyette bulunan binada oturan kimsenin olmadığını söyledi.

Deprem esnasında binanın dış cephesinde çökme olmasıyla ekiplere bilgi verdiklerini belirten Bolatlı, “Sesi duyduk, bir gürültüyle indi aşağıya. Başka cephelerinde de çatlaklar oluştu. Binadaki sakinlerin tedirginliği, korkusu var; ‘Binamızın üzerine yatar, devrilir.’ düşüncesi var. Biz tedirginlik yaşıyoruz. Ekiplerden burayla alakalı yapılması gereken şeyler neyse yapılmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Beşiktaş’ta depremde çatısı zarar gören bina tahliye edildi

Deprem esnasında Beşiktaş Çarşı’daki 3 katlı bir binanın çatısından kopan parçalar sokağa düştü.

Düşme neticesinde yaralanan olmazken, vatandaşlar durumu itfaiye, zabıta ve polis ekiplerine bildirdi.

Zabıta ekipleri, çatı parçalarının düştüğü alanın çevresine güvenlik şeridi çekti.

Bina tahliye edilirken, yetkililer vatandaşları hasarlı binadan uzak durmaları konusunda uyardı.

Bölgedeki bir dönercide çalışan Erhan Öztürk, müşteriler masalardayken bir ses duyduğunu belirterek, ”Bir taş ayağımın dibine düştü. Müşteriler koşmaya başladı. Ben de donup kaldım. Tüm siparişler de elimde kaldı.” diye konuştu.

Görgü tanığı Bekir Erarslan ise çalıştığı esnada deprem olduğunu ve ardından çatıdan parçaların düştüğünü anlatarak, polis ve itfaiye ekiplerinin bölgeye geldiğini, kimseye bir şey olmadığını kaydetti.

Esenler’de çatısı zarar gören 3 katlı bina tahliye edildi

Fevzi Çakmak Mahallesi 1140 Sokak’taki 3 katlı eski binanın çatısından kopan parçalar yola düştü.

Çevredekilerin ihbarıyla olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Polis çatı parçalarının düştüğü alanın çevresine güvenlik şeridi çekti.

Ekipler, tedbir amacıyla binada oturanları tahliye etti.

Kentte meydana gelen depremde zarar gördüğü düşünülen binaya ilişkin incelemeler sürüyor.

Arnavutköy’de depremde minaresinde hasar oluşan cami geçici olarak kapatıldı

Mustafa Kemal Paşa Mahallesi’nde bulunan Sıddık Camisi’nin minaresinin zarar gördüğünü fark eden cami görevlileri durumu yetkililere bildirdi.

İhbar üzerine bölgeye Arnavutköy Belediyesi ekipleri sevk edildi.

Ekipler yaptıkları incelemenin ardından camiyi tedbir amaçlı geçici olarak kullanıma kapattı.

Çevresine barikatlar konulan caminin giriş kapısına belediye ekiplerince, “Minaredeki hasar nedeniyle güvenlik önlemi alınana kadar geçici olarak tedbir amaçlı kullanıma kapatılmıştır.” yazısı asıldı.

Cami cemaatinden Nabi Altay, “Her gün burada namaz kılıyoruz, bir sorun yoktu. Öğlen saatlerinde meydana gelen deprem sırasında minarenin üçüncü şerefesi üzerinde kırılma oluşmuş. Belediye ekipleri de tedbir amaçlı camimizi boşalttı.” dedi.

Depremler sonrası Fatih Surları’ndan kopan parça yol kenarına düştü

Deprem sonrası İstanbul’un tarihi yapılarından biri olan Fatih Surları’ndan büyük bir parça koptu.

Yaklaşık 2 metrelik sur parçası, Sulukule Caddesi’nde yolun kenarına düştü.

Vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye gelen ekipler, düşen parçanın etrafına emniyet şeridi çekti.

İBB’den İstanbul’daki depreme ilişkin açıklama

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), şu ana kadar ciddi bir vaka bilgisinin olmadığını bildirdi.

İBB’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “İstanbul’da gerçekleşen depremde şu ana kadar ciddi bir vaka bilgisi mevcut değil. İBB yönetim kadromuz AKOM’dan tüm süreci yönetmek için acil koduyla toplanıyor. Gelişmeler hakkında açıklama yapacağız.” ifadeleri kullanıldı.

İstanbul Sağlık Müdürü Güner’den açıklama

İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner, sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

İstanbul’da meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen deprem nedeniyle vatandaşlara “geçmiş olsun” dileğinde bulunan Güner, şunları kaydetti:

“Şu ana kadar 112 Acil Çağrı Merkezimize ve hastanelerimize ulaşan herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. UMKE ekiplerimiz, hastanelerimiz ve tüm sağlık çalışanlarımız görevlerinin başında olup süreci yakından takip etmektedir. Ayrıca İstanbul’daki depremin ardından Valimiz Sayın Davut Gül’ün başkanlığında AFAD Koordinasyon Merkezi’nde kriz masası kurulmuştur.”

İstanbul’daki bazı üniversitelerden kentte meydana gelen depremlere ilişkin açıklama

YTÜ’den yapılan açıklamada, depremden etkilenen tüm öğrenciler, akademik ve idari personel ile vatandaşlara “geçmiş olsun” dileğinde bulunuldu.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Yıldız ve Davutpaşa kampüslerimizdeki binalarda detaylı kontroller devam etmekte olup, ilk incelemelere göre herhangi bir yapısal hasara rastlanmamıştır. 24-25 Nisan tarihlerinde yapılması planlanan quiz, proje kontrolleri ve ödev teslimleri ileri bir tarihe ertelenmiştir. Kampüsümüzdeki spor salonları da dahil olmak üzere tüm ortak kullanım alanları, gerekli güvenlik önlemleri alınarak kullanıma açıktır. Bu süreci dayanışma içinde, en sağlıklı şekilde atlatacağımıza yürekten inanıyoruz.”

İTÜ’den yapılan açıklamada da deprem nedeniyle tüm öğrenciler, akademik ve idari personel ile vatandaşlara “geçmiş olsun” dileğinde bulunularak, şunlar kaydedildi:

“Üniversitemizin tüm binalarında kontroller devam etmekte olup, ilk tespitlere göre herhangi bir olumsuz duruma rastlanmamıştır. Yaşanan durumun oluşturduğu stres ve tedbir amaçlı olarak 24 Nisan tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan ara sınavlar ve ödev teslimleri ileri bir tarihe ertelenmiştir. İTÜ olarak sağlık ve güvenliğin önceliğimiz olduğunu bir kez daha hatırlatıyor, bu süreci hep birlikte dayanışma içinde en iyi şekilde atlatacağımıza inanıyoruz.”

Gebze Teknik Üniversitesinde ara sınav ve ödev teslimleri İstanbul’daki depremler nedeniyle ertelendi

Üniversiteden yapılan açıklamada, depremler dolayısıyla geçmiş olsun temennisinde bulunuldu.

Açıklamada, üniversite binalarında yapılan kontrollerde ilk bulgulara göre herhangi bir olumsuzluk tespit edilmediği, detaylı incelemelerin titizlikle sürdürüleceği ifade edildi.

Depremlerin toplumda oluşturduğu endişe ve stresin göz önünde bulundurulduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“24-25 Nisan’da yapılması planlanan ara sınavlar ve ödev teslimleri ertelenmiştir. GTÜ olarak her koşulda önceliğimizin sağlık ve güvenlik olduğunu bir kez daha vurguluyor, bu süreci dayanışma ve anlayışla geride bırakacağımıza yürekten inanıyoruz. Sağlıklı günler dileriz.”

Edirne Valiliğinden depreme ilişkin açıklama

Edirne Valiliği, İstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından kentte herhangi bir ihbar ve sorun olmadığını bildirdi.

Valilikten yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“İstanbul Silivri’de yaşanan depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. İlimiz genelinde depreme bağlı olarak herhangi bir ihbar ve sorun olmamakla birlikte Afet ve Acil Durum Kurulu acil ve hazır şekilde toplanmıştır.”

Deprem Bursa’da da hissedildi

Bursa Valiliğinden yapılan açıklamada, kentte olumsuz bir durum yaşanmadığı kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Marmara Denizi’nde, İstanbul Silivri açıklarında, saat 12.49’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem ilimizde de hissedilmiş olup, deprem sonrası İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüzce şu ana kadar olumsuz bir durum tespit edilmemiştir. Ayrıca 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğümüze olumsuz bir ihbar ulaşmamıştır. AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başlamış olup, gelişmeler ekiplerimiz tarafından takip edilmektedir.”

Çanakkale

Çanakkale Valisi Ömer Toraman, açıklamasında şunları ifade etti:

“İstanbul’da merkez üssü Silivri ilçesi açıkları olan 23 Nisan 2025 günü saat 12.49 sıralarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem Çanakkale İl merkezi ve ilçelerinde de hissedilmiş olup, ilk belirlemelere göre ilimizde şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk intikal etmemiştir. Tarama faaliyetleri devam etmektedir. Geçmiş olsun.”

Düzce

Düzce Valisi Selçuk Aslan, AA muhabirine, Silivri’de yaşanan depremin kentte de hissedildiğini söyledi.

Aslan, ilgili tüm kurumlarla irtibat içerisinde bulunulduğunu belirterek, “112 Acil Komuta Merkezimize şu ana kadar gelen olumsuz bir ihbar olmadı. AFAD ekiplerimiz sahaya çıkarak tarama yapmaya başladı. Tüm halkımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum.” dedi.

Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla kapalı alanlarda yapılacak etkinlikleri erteledi.

Sakarya

Sakarya kent merkezinde ve ilçelerinde de hissedilen deprem, vatandaşlara kısa süreli endişe yarattı.

Sarsıntı anında sokaklara çıkan vatandaşlar, uzun süre dışarıda bekledikten sonra ev ve iş yerlerine girdi.

Sakarya Valiliğinden yapılan açıklamada, “İstanbul merkezli 6,2 büyüklüğünde meydana gelen deprem ilimizde de hissedilmiş olup, şu ana kadar kamu kurum ve kuruluşlarımıza herhangi bir aksaklık veya olumsuzluk bildirilmemiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” denildi.

Kocaeli

İstanbul’a komşu il olan Kocaeli ve ilçelerinde de sarsıntı hissedildi.

İş yerlerinin yoğunlukta bulunduğu İzmit Yürüyüş Yolu’nda vatandaşlar, depremin dolayısıyla sokaklara çıktı.

Kocaeli Valiliğinden yapılan açıklamada, İstanbul Silivri açıklarındaki depremin kentte de hissedildiği aktarılarak, “İntikal eden herhangi bir olumsuzluk olmamakla beraber, saha taramaları devam etmektedir. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

“Hepimize büyük geçmiş olsun. Merkez üssü İstanbul olan ve birçok ilde hissedilen 6,2 büyüklüğündeki deprem nedeniyle derin bir üzüntü içerisindeyiz. Rabbim beterinden saklasın, milletimizi her türlü afetten ve beladan muhafaza eylesin.”

Yüksekten atlayan 23 kişi yaralandı

Depremlerin kentte hissedilmesinin ardından Aktaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Cantürk, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Jandarma Komutanı Murat Bozkurt, İl Sağlık Müdürü Yüksel Pehlevan, AFAD İl Müdürü Mehmet Emin Koçan ile bir araya geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’ndeki toplantıda konuşan Aktaş, İstanbul’daki depremin Kocaeli’de de hissedildiğini ancak can ve mal kaybı olmadığını belirtti.

Aktaş, AFAD, 112 Acil Servis, jandarma, polis ekiplerinin Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleriyle alan taramaları yaptığını aktararak, “Alan taramaları sonucunda da intikal eden çok büyük olumsuzluklar yoktur. Sadece panikleyen vatandaşlarımızın bulundukları katlardan, yüksekten atlamaları sonucu 23 kişi çeşitli yerlerinden yaralanmış, sağlık kuruluşlarımıza müracaat etmişlerdir. Tedavileri devam etmektedir. İl Afet Müdahale Planı’nda görevi olan tüm kurumlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız burada toplantı halindeler, diğer personellerimiz de sahada tarama çalışmalarına devam etmektedir.” diye konuştu.

Vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Aktaş, yapılması gereken işlerle ilgili tüm kamu kurum, kuruluşlarının görev alanlarına giren çalışmalarına devam ettiğini kaydetti.

“Gelecek taleplerin cevaplanması için İstanbul’la temas halindeyiz”

Büyükakın da AFAD İl Müdürlüğünde ilgili tüm kuruluşların görevlerini koordinasyon çerçevesinde yerine getirdiğine değinerek, çevre illeri de takip ettiklerini, ilgili kuruluşlarla temasın sürdüğünü söyledi.

“Hızır 41 Mutfağı”nın hazırlık çalışmalarının da sürdüğünden bahseden Büyükakın, gelecek taleplerin cevaplanması için İstanbul’la temas halinde olduklarını belirtti.

Büyükakın, sosyal medyada çeşitli tezviratların yapıldığına işaret ederek, “Resmi kurumlardan yapılan açıklamaların dışında hiçbir açıklamaya itibar edilmemesi, tüm bilgilerin ya da endişeye sebep olan durumların 112 üzerinden AFAD’a iletilmesi ve buradaki ekiplerle temas kurulması; sağdan soldan duyulan ya da sosyal medyada yayılanlar üzerinden paniğe kapılıp panikle hareket edilmemesi… Bizim bütün deprem tecrübelerimizde böyle oldu. Daha önce deprem bölgelerindeki görevlerle de bunu defalarca test ettik. Panik olarak yayılan haberlerin başka sorunlar da yarattığı, insanları endişeye sevk ettiği herkesin malumu. Vatandaşlarımız bu konuda dikkatli olmalı.”

Yalova

Yalova Valisi Hülya Kaya, X hesabından yaptığı paylaşımda, Yalova’da da hissedilen depremle ilgili an itibarıyla herhangi bir yıkım ihbarı alınmadığını ve ilgili birimlerin alan tarama çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Vatandaşlara geçmiş olsun dileklerinde bulunan Kaya, “Şu ana kadar herhangi bir olumsuz durum bildirilmemiş olup ilgili kurumlarımız tarafından saha tarama çalışmalarımız titizlikle devam etmektedir. Yüce Rabb’im, milletimizi her türlü afetten muhafaza eylesin.” ifadelerini kullandı.

Valilikten yapılan açıklamada, merkez üssü İstanbul’un Silivri ilçesi açıkları olan deprem sonrası Yalova Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu’nun toplandığı belirtildi.

Sahada kamu kurumlarından 1697 personel ve sivil toplum kuruluşlarından 256 gönüllü olmak üzere toplam 1953 kişinin görev yaptığı bildirilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“321 kamu aracı ve 29 sivil toplum kuruluşu aracı olmak üzere toplam 350 araç sahada aktif olarak kullanılmaktadır. İlimizdeki 94 mahalle ve köy muhtarlıklarıyla düzenli bilgi akışı sağlanmış, yapılan saha taramaları sonucunda herhangi bir olumsuz durum tespit edilmemiştir. Deprem anında, yüksekten atlama sonucu hafif şekilde yaralanan 2 vatandaşımız hastaneye sevk edilmiştir. 2 vatandaşımızın da sağlık durumu iyi olup ayaktan tedavi almıştır. Ayrıca 19 vatandaşımız kendi imkanlarıyla devlet hastanesine başvurmuştur. Hasar tespit ekiplerimiz, hastane ve kamu binalarında yaptıkları incelemelerde herhangi bir olumsuz duruma rastlamamıştır. Sıva çatlağı ihbarı alınan 3 binada ise detaylı incelemeler devam etmektedir. Deprem nedeniyle kapıları sıkışan 8 vatandaşımız, itfaiye ekiplerimiz tarafından güvenli bir şekilde tahliye edilmiştir.”

Tersaneler bölgesi, balıkçı barınakları ve merkez marinada yapılan kontrollerde herhangi bir olumsuzluk tespit edilmediğine de yer verilen açıklamada, “Koordinasyon Kurulu ve sahadaki tüm ekiplerimiz, 24 saat esasına göre 112 Acil Çağrı Merkezi’nde bulunan Afet Yönetim Merkezi’nde görev yapmaya devam etmektedir. Vatandaşlarımızdan ricamız, resmi kurumlarımızın açıklamalarını dikkate almalarıdır. Sosyal medya ve farklı mecralardan yayılan teyitsiz bilgilere lütfen itibar etmeyelim. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” denildi.

Kırklareli

Kırklareli Valiliğinden yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“İstanbul Marmara Denizi Silivri’de meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun. İlimizde de hissedilen depremle ilgili AFAD ve ilgili kurumlarımızın saha taramaları ile 112 Acil Çağrı Merkezi’ne gelen ihbarların değerlendirilmesi sonucunda an itibarıyla ilimizde olumsuz bir durum yoktur. Allah ülkemizi ve aziz milletimizi tüm afetlerden korusun.”

Bilecik

Valilikten yapılan açıklamaya göre, İstanbul’da meydana gelen depremlerin ardından Bilecik İl Afet ve Acil Koordinasyon Kurulu, Vali Şefik Aygöl başkanlığında toplandı.

Vali Aygöl, toplantının ardından yaptığı açıklamada, 6,2 büyüklüğündeki depremin Bilecik’te de hissedildiğini söyledi.

Depremin ardından kentteki ilgili kurumların, Valilik ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinesinde ivedilikle harekete geçip gerekli kontrolleri yaptığını aktaran Aygöl, şunları kaydetti:

“Yapılan ilk değerlendirmelere göre, ilimiz genelinde herhangi bir can veya mal kaybı yaşanmamış, olumsuz bir duruma rastlanmamıştır. Vatandaşlarımızdan, resmi makamlarımızdan gelecek bilgilendirmeleri takip etmeleri ve panik yapmadan, sağduyulu şekilde hareket etmeleri önemle rica olunur. Gelişmeler anlık olarak takip edilmekte olup, kamuoyuna gerekli bilgilendirme yapılmaya devam edilecektir.”

Tekirdağ

Valilikten yapılan açıklamada, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü yerleşkesinde kurulan kriz merkezinde çalışmaların koordine edildiği belirtildi.

Vatandaşlara deprem nedeniyle hasar gören ya da hasar gördüğü düşünülen binalara girmemeleri hususunda uyarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Şehir genelinde yerleşim bulunan binalarda herhangi bir yıkım söz konusu değildir. Hasarlı bina ihbarları değerlendirilmektedir. Panik nedeniyle çeşitli yerlerinden yaralanan ve rahatsızlık yaşayan 26 vatandaşımızın tedavileri tamamlanmış, 2 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir. Hastaneye başvuran vatandaşlarımızın hayati tehlikeleri bulunmamaktadır.

Enerji arzında ve alt yapısında, doğalgaz arzında, içme suyu ve kanalizasyon alt yapısında genel hayatı etkileyecek bir olumsuzluk yaşanmamıştır. İlgili birimlerin saha çalışmaları devam etmektedir. Resmi kurumların yapacağı açıklamalara itibar ediniz. Karşılaştığınız veya karşılaşacağınız herhangi bir olumsuz durumla alakalı 112 Acil Çağrı Hattımız 24 saat vatandaşlara hizmet vermektedir.”

“Tüm ekiplerimiz sahada”

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer de büyük bir sarsıntı yaşandığını söyledi.

Tekirdağ merkezde bir kişinin yüksekten atlama nedeniyle yaralandığını ifade eden Yüceer, “Gerçekten büyük bir deprem yaşadık. Meydana gelen depremden etkilendik. Binalarımızda çok ciddi sarsıntı hissettik. Panik olan bir yurttaşımızın haberini aldık. 3’üncü kattan atlamak üzereydi, sadece kırıkları var. Hayati tehlikesi bulunmuyor.” dedi.

Yüceer, il genelinde tüm ekiplerin görev başında olduğunu ifade etti.

Mobil telekomünikasyon işletmecilerinden depremlere ilişkin iletişim uyarısı

m-TOD’un sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, İstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem dolayısıyla geçmiş olsun temennisinde bulunularak GSM şebekelerinde yaşanan yoğunluğa ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, iletişimin sürekliliği için yapılması gerekenlere dikkati çekilerek, şunlar kaydedildi:

“m-TOD olarak afet anlarında hepimizin alabileceği önlemleri hatırlatmak isteriz. GSM teknolojilerinin yapısı gereği sesli aramalar yerine öncelikle SMS, internet tabanlı mesajlaşma uygulamaları ve veri temelli iletişim yollarını tercih ediniz. Sesli arama yapmanız gerekiyorsa konuşmaları kısa tutmaya özen gösteriniz. Unutmayın, aynı anda çok sayıda arama şebekelerde yoğunluk yaratabilir, bu da acil müdahale ekiplerinin iletişim kurmasını zorlaştırabilir. Afet anlarında atacağınız her bilinçli adım, iletişimin sürekliliğine katkı sağlar.”

Konya’dan mobil destek araçları gönderildi

Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, sosyal medya platformu X’ten yaptığı açıklamada, İstanbullulara geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Paylaşımında, İstanbul için Kızılay ve ilgili kurumlarla iletişim halinde olduklarını aktaran Altay, “Depremler sonrası sokakta olan vatandaşlarımız için istenen mobil mutfak, mobil fırın, çamaşırhane, yatakhane ve mobil duş araçlarımız yola çıktı.” ifadelerini kullandı. (AA)

SON GİRİLEN İÇERİKLER