3.9 C
New York kenti
Çarşamba, Aralık 25, 2024

Buy now

Noel Baba böyle görünüyormuş!

Antalya doğumlu Aziz Nicholas’ın kafatasından yola çıkarak oluşturulan 3D model, Noel Baba figürünün güçlü ve nazik bir yüz ifadesine sahip olduğunu gözler önüne serdi. İşte 1700 yıllık ‘keşfin’ detayları…

Noel Baba kavramına ilham veren bir piskopos olan Likya (Antalya’da bulunan antik bir kent) doğumlu Aziz Nicholas’ın kafatasından yola çıkılarak yüzü oluşturuldu. 3 boyutlu bir görünüm ile ortaya konulan çalışmada Aziz Nicholas’ın yüzünün, gerçekte nasıl göründüğü ‘en yakın çizime’ ortaya çıkarıldı.

Mashable Türkiye’nin aktardığına göre; çalışmanın başyazarı olan Cicero Moraes, dördüncü yüzyılda yaşamış olan azizin yüzünün, “istatistiksel projeksiyonlar” ve “sanatsal” yorumlar kullanılarak yeniden oluşturulduğunu ve Noel Baba’nın geniş bir alın, ince dudaklar ve yuvarlak bir burna sahip olduğunu belirtti.

Fotoğrafçılığın icat edilmesinden çok daha önce, MS 343 yılında ölmüş olmasına rağmen oluşturulan 3D görüntüler, Noel Baba’nın yüzünün hem “güçlü” hem de “nazik” bir ifadeye sahip olduğunu gösteriyor.

Moraes, Pen News’e verdiği demeçte, “Kafatasının oldukça sağlam bir yapısı var ve yatay eksendeki boyutları ortalamanın üzerinde, bu da güçlü bir yüz ifadesi oluşturuyor” dedi ve arından ekledi: “Bu özellik, kalın bir sakalla birleştiğinde Noel Baba figürünü oldukça anımsatıyor.”

Bilindiği üzere, sadece uslu çocuklara hediye veren Myralı (Mira, Likya’daki antik yerleşim yerlerinden birisi) Aziz Nicholas, önce Hollanda halk figürü Sinterklaas’a, ardından da ABD’de çocuklara oyuncak getiren neşeli, kızak kullanan yaşlı adam olarak bilinen Noel Baba figürüne ilham kaynağı oldu. Moraes, bilimsel olarak oluşturulan görüntülerin, Noel Baba’nın “pembe yanakları”, “geniş yüzü” ve “kiraz gibi burnu” gibi özelliklerini anlatan 1823 tarihli “Noel’den Önceki Gece” şiirindeki tasvirlerle şaşırtıcı bir şekilde örtüştüğünü ifade etti.

Aziz Nicholas, kalıntılarının incelenmesi sonucunda omurgasında ve leğen kemiğinde kronik artrit ve muhtemelen sık sık baş ağrısına neden olan kalın bir kafatasına sahipti. Bilim insanları ayrıca Nicholas’ın büyük olasılıkla bitki ağırlıklı bir beslenme düzeniyle yaşadığını da belirtti.

Aziz Nicholas öncelikle Mira’da, yani Türkiye’de gömülmüş olsa da, kemikleri daha sonra İtalya’nın Bari kentine taşınmıştı. O günden beri de mezarı hâlâ orada bulunuyor.

Moraes, Noel Baba’nın yüz rekonstrüksiyonu sürecini şöyle açıkladı: “İlk olarak, elimizdeki verileri kullanarak kafatasının 3 boyutlu bir modelini oluşturduk. Ardından, anatomik deformasyon tekniğiyle, yaşayan bir kişinin tomografik görüntüsünü sanal donör olarak kullanarak, bu görüntüyü azizin kafatasıyla eşleşecek şekilde ayarladık. Son olarak, anatomik ve istatistiksel tutarlılık gözeterek tüm bu bilgileri bir araya getirerek nihai yüz modelini elde ettik.”

José Luís Lira ve Thiago Beaini ile birlikte Moraes tarafından kaleme alınan bu çalışma, OrtogOnLineMag dergisinde yayınlandı.

SON GİRİLEN İÇERİKLER